Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

USA införde sanktioner mot finländska företag – vd misstänks för brott också i Finland

Uppdaterad 18.09.2023 13:46.
En postlåda som används av företagen Siberica och Luminor.
Bildtext Företagen Siberica och Luminor delar vd och har starka kopplingar till varandra.
Bild: Markku Rantala / Yle

Vd:n för två företag inom lager- respektive transportbranschen misstänks för regleringsbrott. USA har infört sanktioner mot företagen, eftersom de uppges ha levererat elektronik till Ryssland.

Vd:n för de två sanktionslistade företagen, Gabriel Temin, misstänks i Finland för grovt regleringsbrott, meddelar Östra Nylands tingsrätt. Gärningstiden uppges ha inletts den 18 mars 2022 i Vanda.

Tingsrätten beslöt att häkta Temin. Han nekar till brottsmisstankarna och motsätter sig häktningen, meddelar hans försvar.

De finländska småföretagen Luminor och Siberica finns med på USA:s sanktionslista eftersom de ska ha levererat utländsk elektronik till Ryssland.

Leveranserna ska bland annat ha bestått av litiumbatterier, optiska filter och kameror som kan fästas i drönare. Siberica är ett lagerföretag medan Luminor verkar inom transportbranschen.

Mer jobb för Tullen efter EU:s sanktioner

Företagens vd Gabriel Temin är fransk medborgare enligt USA:s finansministerium. Temin nämns också personligen på sanktionslistan, tillsammans med den estniska medborgaren Catherine Esther Temin som har en ledande roll i Siberica.

En del av USA:s nya sanktioner riktar sig mot företag som levererat produkter som kan användas både av civila och i militärt syfte. EU har också infört exportsanktioner mot liknande produkter.

Tullen i Finland uppger att ungefär 600 förundersökningar relaterade till sanktionerna har inletts sedan de trädde i kraft.

Främst upp till företag själva att sanktioner följs

USA införde på torsdagen (14.9) sanktioner mot bolag och personer som anklagas ha samröre med ryska militären.

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) säger till Yle Uutiset att Utrikesministeriet vet om att företag i Finland är sanktionslistade av USA. Ministeriet har inte behörighet att påverka hur listan ser ut eller ska tolkas.

Valtonen framhäver ändå att Finland ser allvarligt på sin egen sanktionspraxis och att man noga följer med läget.

– Det är till största delen upp till företagen själva att se till att sanktionerna följs, sa Valtonen vid ett presstillfälle på fredagen.

Källa: STT

Artikeln uppdaterad kl 13:15 med uppgifter om att Tullen yrkar på häktning.