Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skottlossning med stulen pistol i Raseborg – en man döms till villkorligt fängelse

En suddig hand rör sig mot ett ansikte. Bilden är mörk och otydlig.
Bildtext Mannen ådrog sig skador då den andra slog honom i nödvärn. Bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En man som dök upp på en annan mans gård med pistol döms till fyra månaders villkorligt fängelse. Den dömde råkade skjuta sig sjäv i armen.

En 29-årig man döms till villkorligt fängelse efter att ha hotat en sex år äldre man med en olovlig pistol. Den andra mannen stod också åtalad för misshandel men fick inget straff. Han ansågs ha agerat i nödvärn.

Det var december år 2019 som den vid brottstillfället 25-årige mannen dök upp på den 31-årige mannens gård i Raseborg med en pistol.

Den andra mannen som vid brottstillfället var 31 år, slog 25-åringen så att han ådrog sig skador i ansiktet och bröt några revben.

31-åringen, som vid rättegången hunnit fylla 35, åtalades för misshandel men hänvisade till nödvärn då 25-åringen dykt upp på gården med ett skjutvapen.

Påstod att han skjutit sig själv avsiktligt

Mannen som sköt bestred också åtalen och menade att han avsiktligt skjutit sig själv i armen och därmed inte orsakat någon annan fara.

Tingsrätten ansåg ändå det inte vara en trovärdig förklaring. Han åtalades också för häleri, alltså för att ha köpt stöldgods, och skjutvapenbrott eftersom han köpt vapnet av en främmande kvinna på en restaurang i Karis.

Den andra mannen menar däremot att vapnet avfyrades i samband med att han i självförsvar försökte vrida vapnet ur den yngre mannens grepp.

Även om 31-åringen agerat i nödvärn anses han under omständigheterna ha använt sig av onödigt mycket våld. Samtidigt menar tingsrätten att eftersom han överrumplades på egen gård och hotades med vapen, kan det anses förståeligt att han reagerade våldsamt. Därför döms han inte till något straff.

Den yngre mannen döms till fyra månader villkorligt fängelse för orsakande av fara, häleri och skjutvapenbrott. Han har även dömts tidigare till villkorligt fängelsestraff.