Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Få skulle sakna Ramzan Kadyrov – men Tjetjeniens brutala ledare är viktig för Putin

Uppdaterad 18.09.2023 17:43.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov var med i Kreml och firade den ryska annekteringen av fyra ukrainska regioner den 30 september.
Bildtext Kadyrov styr Tjetjenien som ett eget furstendöme.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tjetjenska oppositionskällor och Ukrainas militära underrättelsetjänst har under de senaste dagarna uppgett att Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov är svårt sjuk.

Enligt Andrij Jusov, talesman för Ukrainas militära underrättelsetjänst, befinner sig Kadyrov i kritiskt tillstånd. Enligt obekräftade källor vårdas Kadyrov på ett sjukhus i Moskva. Minst en oppositionskanal på Telegram rapporterar att han ligger i koma.

Kadyrov själv eller någon med tillgång till hans Telegramkanal lade i helgen ut en videosnutt där den tjetjenska ledaren promenerar i vad som ser ut som ett regnigt Groznyj. Det är oklart när videon är filmad.

Kadyrov uppger sig må bra, men det är svårt att säga när och varvideosnutten är inspelad. - Spela upp på Arenan

Kremls talesman Dmitrij Peskov sa på måndagen att han varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna om att Kadyrov vårdas i Moskva.

– Vi har inga uppgifter om det här. I vilket fall som helst är det inte presidentadministrationens uppgift att skriva ut hälsointyg. Så vi har inget att säga till är här, tillade han.

Svår sits för Putin

Rykten om att Kadyrov har allvarliga hälsoproblem har cirkulerat en längre tid. Kadyrov ska enligt de här uppgifterna bland annat lida av njurproblem. Men egentliga säkra bevis finns inte.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov poserar med soldater i centrum av Groznyj
Bildtext Kadyrov visar gärna upp sig som en lojal och mäktig regional ledare.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Om uppgifterna om att Kadyrov är svårt sjuk stämmer ställs Rysslands president Vladimir Putin inför ett svårt beslut. Den tjetjenska ledaren är svårkontrollerad och kräver enorma summor ur statsbudgeten.

Samtidigt verkar Putin och Kreml anse att Kadyrov är den enda som kan garantera stabiliteten i Tjetjenien. Oron för ett nytt krig i Tjetjenien väger tyngre än den irritation som Kadyrov med jämna mellanrum skapar hos makthavarna i Moskva.

Tjetjenien har blivit Kadyrovs furstendöme

Kadyrov är väl medveten om att Kreml ser honom som oersättlig, och han utnyttjar sin ställning skrupelfritt. Tjetjenien beviljas årligen massiva bidrag från den ryska statsbudgeten, samtidigt som Kadyrov ser till att han samtidigt får styra regionen som ett eget furstendöme.

Kadyrovs styre är brutalt och människorättsläget i regionen är uselt. Politiska motståndare och journalister mördas, misshandlas eller kidnappas, och den tjetjenska underrättelsetjänsten förföljer också anhöriga till regimkritiker.

Flera kända journalister som rapporterat från Tjetjenien, bland dem Anna Politkovskaja, har mördats. En rad av Kadyrovs motståndare har också mördats utanför Ryssland.

Tjetjenska säkerhetsstyrkor har också gripit och torterat tiotals homosexuella män.

Lojal när det krävs

Tjetjeniens ekonomi är helt beroende av anslag från den ryska statsbudgeten. Kadyrov använder de här anslagen för att stärka sin egen ställning. Pengarna har till stor del gått till stora skrytbyggen i huvudstaden Groznyj och till Kadyrovs säkerhetsstyrkor.

Tjetjenska soldater ur Akhmat-bataljonen viftar med flaggor framför ett sönderbombat hus.
Bildtext Akhmatbataljonen är på plats i Ukraina men det är oklart om de deltar i striderna.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Ramzan Kadyrov är mån om att visa lojalitet med Putin när det behövs. När Ryssland inledde sitt anfallskrig mot lovade Kadyrov snabbt att skicka betydande styrkor till fronten.

Bland dem finns specialstyrkan Akhmat – som enligt flera människorättsorganisationer har begått extrema förbrytelser både i Tjetjenien och i Ukraina.

Officiellt lyder de här styrkorna under den ryska militären eller nationalgardet, men det råder inget tvivel om att det är Kadyrovs styrkor och att det är den tjetjenska ledaren som beslutar om och var de strider.

Det är oklart i vilken mån de deltar i de blodiga striderna vid fronten. I stället verkar de i betydande utsträckning ägna sig åt att skapa inslag på sociala medier som Instagram, Telegram och Tiktok.

Hotelser och pengar

Som motvikt till lojalitetsyttringarna framför Kadyrov gärna förtäckta hotelser mot Kreml när situationen kräver det. Han har upprepade gånger talat om att avgå för att leva ett mer tillbakadraget liv – eller för att ta över någon tung post inom den ryska statsapparaten.

Kadyrov har talat om att avgå 2013, 2015, 2016, 2017 och 2019. Under 2020 valde han i stället att dementera uppgifter om att han ska lämna sin post.

Tidigare i år rapporterade flera medier att ryska säkerhetskällor uppgett att Kadyrov kommer att avgå för att bli ledare för det ryska nationalgardet Rosgvardia.

Enligt flera analytiker är målet med Kadyrovs utspel att påminna Kreml om sin roll som säkerhetsgarant i Tjetjenien – och att alla nedskärningar i statsanslagen Tjetjenien kan få oönskade följder för Moskva.

Putins stora bedrift

Tjetjenien har enormt symbolvärde för Rysslands president Vladimir Putin. Putin byggde sitt rykte som en hård och effektiv ledare på segern i det andra Tjetjenienkriget.

Han var ledaren som återställde ordningen efter sina föregångare Boris Jeltsins förnedrande nederlag i det första kriget i delrepubliken.

Om Kadyrov försvinner ur bilden finns det risk för att den stabilitet som Putin anser sig ha skapat i Tjetjenien vacklar.

Ramzan Kadyrovs söner Akhmat (till vänster) och Adam (tillhöger)
Bildtext Kadyrovs äldsta son Akhmat (till vänster) är bara 17 år gammal. Han har träffat Putin men är fortfarande för ung för att vara en trovärdig ledare.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Ett nytt uppror eller en utdragen maktkamp i Groznyj skulle dessutom skapa en farlig kris för Ryssland. Den ryska militären är fast i Ukraina och det finns inte styrkor för att utkämpa ett tredje Tjetjenienkrig.

Det är oklart hur stor risken för instabilitet i Tjetjenien egentligen är. Men Putin och makthavarna i Kreml verkar utgå från att Kadyrovs terrorstyre är det enda – eller i alla fall det bästa – sättet att undvika att en ny stark rebellstyrka uppstår i den bergiga regionen.

Källor: Reuters, BBC, Meduza, Kyiv Independent