Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inhemsk kalkon, potatis och tomat blev lyxig lunch för Närpeselever: ”Helt okej”

Uppdaterad 18.09.2023 20:05.
Närpeselever fick kocka inhemskt - Spela upp på Arenan

Österbottens svenska producentförbund vill lära ungdomar att använda inhemska råvaror. Projektet har nu haft premiär i Närpes.

– Nej.

Så svarar åttondeklassaren Zijad Begić på min fråga om han tycker om att laga mat. Men samtidigt greppar han med van hand tag i skålen och vispar marinad till kalkonen.

Närpes högstadieskolas elever fick under måndagen på sin lektion i huslig ekonomi premiärköra Kocka inhemskt-konceptet.

Österbottens svenska producentförbund kommer under det här året att åka runt i högstadieskolor i Österbotten och ge eleverna möjlighet att upptäcka finländska råvaror.

På dagens meny i Närpes högstadieskola stod bland annat kalkon från Övermark, potatis från Dagsmark, persilja från Solf och tomater från Närpes.

– Vi vill också inspirera till matlagning. Idag finns det så många hel- och halvfabrikat, så det är jättefint att vi kan vara med och visa att man kan göra god mat från grunden med fina inhemska råvaror, säger Josefine Silfver-Majors, kommunikationsassistent på ÖSP.

Två kvinnor och en man hukar sig bredvid en låda med matvaror.
Bild: Juho Teir / Yle

På plats var också två unga producenter från Närpes som fick berätta för eleverna om hur det är att vara ung lantbrukare idag.

– Visst är det utmanande ibland, men det är roligt att producera mat, konstaterar spannmålsproducenten Patrik Lindblad.

– Det är viktigt att vi har en inhemsk livsmedelsproduktion. Folk bör vara medvetna om hur finländska livsmedel ser ut och hur man köper dem, säger ekologiska fårproducenten Josefin Norrback.

Projektet har tidigare genomförts på finska och nu är det alltså svenskspråkiga elevers tur.

– I oktober far vi vidare till Kristinestad och sedan letar vi oss norrut hela tiden och vi ska hela vägen till Karleby innan projektet är färdigt, säger Silfver-Majors.