Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekord med en centimeter åt gången – men agenten intygar att Duplantis höjningstaktik inte bara handlar om pengar

Uppdaterad 18.09.2023 18:09.
Närbild på Armand Duplantis.
Bildtext Armand Duplantis avslutade säsongen med alla tiders hopp.
Bild: Lehtikuva

För sjunde gången på tre år putsade Armand Duplantis världsrekordet i stavhopp. Supersvensken har klättrat med en centimeter åt gången – men orsaken är inte bara ekonomisk, hävdar hans agent.

Han har producerat världsrekord på löpande band under de senaste åren, men den här friidrottssommaren verkade redan vara på väg att bli utan ett superresultat av stavdominanten Armand Duplantis.

I Sverigekampen klagade 23-åringen på energibrist och kom inte ens över sex meter. Men i söndagens Diamond League-final i Eugene gnistrade han till.

Duplantis klarade 623 galant på första försöket i säsongsavslutningen i sitt andra hemland och förbättrade därmed på sitt senaste världsrekord från februari i år.

– Varje gång jag slår ett världsrekord så känns det lite annorlunda. Den här gången är det jättespeciellt för att mina två bröder är här och de är en stor anledning till att jag är här idag och hoppar så bra, sa Duplantis till SVT efteråt.

Gör som Bubka

Vägen till världsrekorden har liknat den tidigare världsrekordmannens. Också Sergej Bubka höjde ribban med en centimeter åt gången och gjorde slog rekord hela 35 gånger på 80- och 90-talet.

Orsaken till ukrainarens taktikering var bonusarna bakom rekordhoppen. Det är ingen hemlighet att samma strategi är ekonomsikt lönsam även för Duplantis.

I våras skrev Aftonbladet om bonussystemet som Duplantis skosponsor har. Förutom världsrekordbonusen som kommer efter rekordhoppet läggs samma summa till i nästa års grundlön i form av en ”rollover-klausul”.

I samma artikel uppskattades svensken tjäna runt 35 till 40 miljoner kronor om året, alltså runt tre miljoner euro.

Agenten: Bonusar bara för ett rekord per år

Men varje rekord är inte lika lukrativt. Expressen skriver att världsrekordbonusen i Duplantis sponsoravtal bara aktiveras för en rekordhöjning per år.

– För de som betalar riktigt höga bonusar så är det oftast bara en gång per år. Att han höjer med en centimeter per gång beror ganska mycket på motivationen för alla tävlingsarrangörer, att det finns en god chans att han ska kunna göra det igen, berättar agenten Daniel Wessfeldt för tidningen.

Enligt Expressen blir Duplantis ungefär tio miljoner svenska kronor per världsrekord.

Till näst väntar vila för världsmästaren. I vinter är det möjligt att han jagar nya rekord med längre stavar än tidigare – ”superstavarna” mäter 5,25 meter.

– Jag är inte riktigt där än. Det är ganska nära och jag får se hur det går med träning och allt i höst. Med lite mer energi skulle det kanske funka. Vi får se till inomhussäsongen, säger Duplantis till Aftonbladet.

Diskussion om artikeln