Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Londonpolisen bekräftar: En kvinna har anmält Russell Brand för sexuella övergrepp

Russell Brand håller i en mikrofon och papper på scen medan han talar.
Bildtext Flera kvinnor har anklagat den brittiska komikern och skådespelaren Russell Brand för sexuella övergrepp. En kvinna har också anklagat honom för våldtäkt. Arkivbild från år 2020.
Bild: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Polisen i London har tagit emot en polisanmälan om sexuella övergrepp där den misstänkte är komikern och skådespelaren Russell Brand.

Den brittiska polisen bekräftar uppgifterna efter en uppmärksammad dokumentär där flera kvinnor anonymt anklagar Russell Brand för sexuella övergrepp.

En av kvinnorna anklagar även den brittiska komikern för våldtäkt. Våldtäkten ska ha inträffat år 2012.

Vid tidpunkten för dokumentären hade ingen av offren anmält incidenterna till polisen.

Nu uppger ändå Londonpolisen att man i söndags tagit emot en polisanmälan om sexuella övergrepp där den misstänkte är Russell Brand.

Övergreppet ska ha inträffat i Soho i London år 2003.

”Polisen är i kontakt med kvinnan och kommer förse henne med stöd”, uppger Londonpolisen i ett uttalande.

Polisen uppmanar kvinnorna att anmäla

Polisen uppger samtidigt att man varit i kontakt med The Sunday Times och Channel 4, som rapporterade om incidenterna, och bett dem uppmana kvinnorna att anmäla händelserna till polisen.

De fyra anonyma kvinnorna som talade ut i dokumentären har anklagat Russell Brand för sexuella övergrepp som inträffat under perioden 2006–2013.

Den polisanmälan som nu gjorts handlar alltså inte om någon av de rapporterade händelserna i dokumentären.

Flera av kvinnorna som anonymt anklagat Russell Brand för sexuella övergrepp har sagt att de inte har tillit för polisen och att de inte vågat anmäla Brand på grund av att han är känd.

Brand ska, enligt en av kvinnorna, ha hotat med att ta till juridiska åtgärder om hon berättar om övergreppen för någon.

Brand menar själv att han är oskyldig.

Källor: Reuters, BBC, AP