Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Många äldre ungdomar har inget ställe där de kan förverkliga sig själv” – Borgå funderar på att öppna en konstlokal

Tre ungdomsarbetare läser post it-lappar på ett möte.
Bildtext Johanna Sjöblom, Maija Ahtiainen och Nora Thesleff från ungdomstjänsterna i Borgå läser igenom de lappar som ungdomarna skrivit med förslag för den nya konstlokalen.
Bild: Hanna Othman / Yle

En konstlokal kunde vara en plats för 15–29-åringar att komma och skapa konst, i egen takt och på eget sätt.

Kommunernas ungdomstjänster borde erbjuda verksamhet för unga upp till 29 år, men i praktiken är det svårare. I Borgå tror ungdomsarbetarna att de kanske hittat ett sätt att engagera kreativa unga.

Ungdomsarbetskoordinator Nora Thesleff vid Borgå stad säger att idén till en konstlokal föddes då Borgå konstskolas rektor och ungdomstjänsterna tillsammans satte sig ner för att fundera vad de kunde erbjuda stadens unga.

En konstlokal var något som också studerande som gått ut Konstskolan hade nämnt att de saknar. Konstskolans övre åldersgräns är 19 år, dessutom kan det finnas unga vars föräldrar inte har råd att betala för klasserna i skolan.

– Det finns många ungdomar som skulle vilja förverkliga sig själva och nu inte har en plats för det, säger Thesleff.

För att kartlägga vad de unga tycker om tanken på en konstlokal ordnade Konstskolan och ungdomstjänsterna ett diskussionsmöte.

Färgranna post it-lappar och pennor på ett bord.
Bildtext Rita, måla, jobba med lera. Ungdomarna på Konstskolan kom med många förslag på vad man borde kunna göra i en konstlokal.
Bild: Hanna Othman / Yle

På mötet deltog Konstskolans elever Melina Backman, Natalie Wester och Julia Kullberg. Alla tre tycker att det låter som en bra idé.

– Det är bra för dem som inte har pengar till hobbyer. Det kan också vara ett ställe där man träffar nya vänner, speciellt om det är tvåspråkigt.

– Jag tycker om ifall det är fritt och det inte finns något måste på att göra saker, man får göra i egen takt. Det ska inte kännas som att man är i skolan, säger Natalie Wester.

Flickorna är 13-åringar så riktigt ännu skulle de inte kunna ta del i konstlokalen, men innan den står färdig kan de väl ha hunnit fylla 15.

Melina Backman, Julia Kullberg och Natalie Wester.
Bildtext Melina Backman, Julia Kullberg och Natalie Wester.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det finns ännu inte någon öronmärkt lokal för projektet. På diskussionsmötet kom det fram att deltagarna hoppades att den skulle ligga centralt dit de unga lätt kan ta sig med kollektivtrafiken.

Det finns också en tanke om att den här lokalen kanske kunde skötas av ungdomarna själva, och i så fall kan det inte vara på en ungdomsgård.

– Men om de unga tror att de inte kan sköta verksamheten själva så behöver vi från stadens sida räkna med en resurs för lokalen, säger Thesleff.

Ungdomstjänsternas roll är att starta upp det hela, ge sitt stöd och se till att rummet är tryggt och har fungerande regler. Konstskolan kan för sin del bidra med kunskap om vilken sorts material och redskap som behövs, och har kontaktnätet till lokala konstnärer som kan bidra med sin kunskap.

– Fast tanken är att de unga får syssla med den sortens konst de vill, så kan det finnas fadderkonstnärer som kommer och berättar om sina metoder och ger idéer till de unga, säger Nora Thesleff.

En suddig bild av ett möte i Konstskolan i Borgå, i förgrunden en färgrann blomkrans.
Bildtext Det ordnas ännu ett möte om konstlokalen den 22.9 i Konstskolan på Linnankoskigatan.
Bild: Hanna Othman / Yle

Emil Lehtinen deltog också i mötet, och säger att han inte är säker på om han har tillräckligt med ledig tid för att hänga på ett sådant rum.

– Men om jag har tid skulle jag gärna rita och måla, prata med andra om konst och olika tekniker. Eller så skulle jag bara förbättra min egen konst genom att testa nya saker, säger Lehtinen som är 15 år.

Han kom med förslaget om att det kunde finnas ett hjul på väggen med olika förslag till tekniker och motiv, och ifall man inte själv kommer på vad man vill skapa så skulle hjulet hjälpa dig välja.

Emil Lehtinen står framför en kakelugn.
Bildtext Emil Lehtinen är ivrig över planerna på en konstlokal.
Bild: Hanna Othman / Yle

Andra saker som ungdomarna tyckte att behöver finnas i lokalen är en mikro, vattenkokare, terapihörna och helt enkelt tillräckligt med utrymme.

– Det är ju ofta så att då man gör någonting annat så har man de bästa och djupaste diskussionerna med unga, säger ungdomsarbetare Johanna Sjöblom som vanligtvis jobbar på Zentra och tycker att terapihörna låter som en bra idé.

Fredagen den 22.9 klockan 17 ordnas ett till diskussionsmöte på Konstskolan i Borgå. Alla intresserade av en konstlokal kan delta och komma med egna idéer om hur den borde se ut och hur den borde fungera.

Diskussion om artikeln