Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Majoriteten av VM-spelarna uttagna i Spaniens Nations League-trupp trots bojkotten – Hermoso saknas: ”Bästa sättet att skydda henne”

Uppdaterad 18.09.2023 20:27.
Spanska fotbollsdamerna samlade i en ring.
Bildtext Många som vann VM-guld, men senare utlyst bojkott mot landslagsspel, är med i den spanska truppen.
Bild: Lehtikuva

Spaniens damlandslag för Nations League-premiären är presenterat och den innehåller gott om strejkande spelare. Någon Jennifer Hermoso hittas däremot inte i laget.

Spanien går in i nya Nations League som nybakade världsmästare. Men inför matcherna mot Sverige och Schweiz har snacket handlat om att många av landets bästa damspelare vägrar representera sitt land.

Trots att både guldtränaren Jorge Vilda och skandalordföranden Luis Rubiales fått lämna sina poster under det stormiga efterspelet har många stjärnor valt att strejka.

Förra veckan meddelade 39 spelare, bland annat 21 av 23 VM-guldmedaljörer, att man bojkottar landslaget med krav om större strukturella förändringar. Med timmar till måndagens trupputtagning kom spanska förbundet med ett uttalande där man lovade att lyssna på spelarna.

Frågan är om dessa ord gett effekt.

”En ny era”

I den färska landslagstruppen hittas nämligen 15 spelare från världsmästartruppen, trots den utbredda bojkotten.

Bland annat ingår stjärnor som Alexia Putellas, Aitana Bonmati och Olga Carmona i laget, trots att dessa deltagit i strejken. Dessutom finns duon Mapi Leon och Patri Guijarro med – dessa två bojkottade till och med VM-spel.

Truppen presenterades av den nya lagledningen med förbundskapten Montse Tomé i spetsen.

– I dag inleder vi en ny era i landslaget, och det är vackert. Alla spelare har chansen att bli uttagna och alla har samma möjligheter, sa Tomé på presskonferensen.

Däremot saknas stjärnan som rubrikerna kretsade kring, Jennifer Hermoso. Det var hon som blev utsatt för skandalkyssen från dåvarande förbundsordföranden Rubiales.

– Det här är det bästa sättet att skydda henne, tyckte tränaren.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln