Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Ensos vd avgår – skogsjätten får genast ny chef

Hans Sohlström.
Bildtext Hans Sohlström blir ny vd för Stora Enso.
Bild: Pekka Lähteenmäki

Skogsjätten Stora Enso har fått en ny verkställande direktör i form av diplomingenjören Hans Sohlström. Han sitter i nuläget i styrelsen, men lämnar den posten omedelbart.

Stora Ensos vd Annica Bresky avgår efter drygt fyra år på posten. Hon får omedelbart en ny efterträdare: Hans Sohlström.

Stora Ensos styrelse utnämnde Hans Sohlström till ny vd på måndagen. Sohlström intar posten med omedelbar verkan och lämnar till följd av det styrelsen, uppger skogsjätten i ett pressmeddelande.

Stora Ensos pinfärska vd har tidigare suttit på vd-pallar i flera andra skogsbolag. Han har bland annat lett Ahlström, Ahlström Capital och Retting.

I 20 års tid hade han också ledande uppdrag inom UPM-Kymmene.

”Hans Sohlström har påvisat stark affärskompetens och utmärkta ledaregenskaper i sina tidigare befattningar. Han har lång erfarenhet inom skogsindustrin och en stark syn på Stora Enso”, säger styrelseordförande Kari Jordan.

Bresky söker nya utmaningar utanför bolaget

Sohlström konstaterar för sin egen del att Stora Enso har en stark grund med utmärkta värderingar som han ser fram emot att upprätthålla, samtidigt som han ser möjligheter till tillväxt.

I pressmeddelandet konstateras det att Annica Bresky söker nya utmaningar utanför bolaget.

”På hela styrelsens vägnar tackar jag uppriktigt Annica Bresky för hennes prestationer och ledarskap under de senaste fyra åren”, säger Jordan.