Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En man bär den katalanska flaggan under den autonoma regionen Kataloniens nationaldag den 11 september
Bildtext Europaministrarna ska behandla Spaniens begäran att göra katalanska, baskiska och galiciska till officiella EU-språk.
Bild: EPA-EFE

God morgon! Här kommer nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Spanien vill se sina minoritetsspråk som officiella EU-språk

Europaministrarna ska behandla Spaniens begäran att göra katalanska, baskiska och galiciska till officiella EU-språk.

I dag håller det spanska parlamentet sin första mångspråkiga session där språken simultantolkas till det första officiella språket spanska.

Medlemsländerna är inte alls pigga på att ta in nya språk i EU-maskineriet, utan hävdar att ärendet inte förberetts tillräckligt.

Antalet våldsdåd ökar bland personer under 21 år

I det stora hela begår få unga brott, men hos en marginaliserad minoritet blir våldsdåden vanligare. Ungdomsbrottsligheten har ökat speciellt i huvudstadsregionen – men problemen finns runt om i landet, speciellt i större städer.

Förr var det vanligaste brottet bland ungdomar snatteri, idag är det misshandel. Antalet rån där förövaren misstänks vara under 15 år ökade med 48 procent jämfört med i fjol.

Enligt inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) kommer regeringen att satsa på förebyggande arbete och kräva strängare straff.

Så här vill regeringen förändra bostadsbidraget

Det förväntas rejäla åtstramningar i bostadsbidraget. Regeringen vill spara 355 miljoner i året genom att ändra på kriterierna.

I praktiken betyder det här att bostadsbidraget kommer att sjunka med ungefär 100 euro under de kommande två åren. Flera som tidigare fått bidraget kommer att bli utan.

Förslaget till den nya lagen är klart och ska snart diskuteras i riksdagen.

Regeringen samlas till sina första budgetförhandlingar

I dag samlas regeringen Orpo till sina första budgetförhandlingar för att komma överens om statsbudgeten för det kommande året. Så här nära inpå regeringsförhandlingarna förväntas regeringspartierna fortfarande vara rätt väl överens om finanserna.

Regeringen försöker bromsa skuldsättningen och minska statens utgifter genom att skära i socialskyddet och olika förmåner. Finansminister Riikka Purras (Sannf) ursprungliga budgetförslag som presenterades i augusti bygger på ett underskott på 10,1 miljarder euro, som ska täckas med nya lån.

Nedskärningarna uppgår till sammanlagt omkring 700 miljoner euro under nästa år.

Delar av det borttappade stridsflyget i USA har hittats

I USA har vrakdelar av ett F35-stridsplan som försvann i söndags hittats på landsbygden i delstaten South Carolina. Vrakdelarna hittades omkring 120 kilometer norr om det amerikanska flygvapnets bas i Charleston.

Ett F35-stridsplan kostar cirka 80 miljoner dollar, och det är svårupptäckt i radarsystem. Det här bidrog till att det var särskilt svårt att lokalisera det försvunna planet.

Väder

Det är först uppehållsväder i en stor del av landet. Fram på dagen blir det blåsigt och i eftermiddag drar ett nederbördsområde från väst.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland utlovas ökad molnighet och uppehåll på eftermiddagen.

I kväll i väst och i norra Österbotten möjligen åska.

Dagens högsta temperatur är 14–19 grader och nattens lägsta 5–10.

I de mellersta och norra delarna av Lappland väntas lokalt snö eller blötsnö i de mellersta och norra delarna. Från förmiddagen i södra och mellersta delarna blir det på många håll rikligt regn.

Dagens högsta temperatur är 8–12 grader, i mellersta och norra Lappland 3–7. Nattens lägsta temperatur är -1–4 grader.

Mera: Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"