Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanada misstänker att indiska statliga agenter är kopplade till beställningsmord i Kanada

Uppdaterad 19.09.2023 11:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kanada misstänker att indiska statliga agenter är kopplade till beställningsmord i Kanada - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I juni mördades en 45-årig sikh i Vancouver. Det var tredje gången på bara några månader en sikh dog oväntat. Nu följer kanadensare upp ledtrådar om att Indien som stat ligger bakom dådet, vilket har fått relationerna mellan Indien och Kanada att surna.

– Kanadensiska säkerhetsbyråer har aktivt följt upp trovärdiga anklagelser om en potentiell koppling till agenter från Indiens regering, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau i ett extrainkallat möte till underhuset i Kanadas parlament.

Trudeau syftar på mordet på Hardeep Singh Nijjar, en 45-åring som sköts till döds i Vancouver i juni. Dådet ägde rum utanför ett tempel för Sikher.

Tre år tidigare stämplades Nijjar som terrorist av den indiska staten.

– Varje inblandning av en utländsk regering i dödandet av en kanadensisk medborgare på kanadensisk mark är en oacceptabel kränkning av vår suveränitet, säger Trudeau under mötet, som ägde rum på måndagen.

Trudeaus regering vidtog omedelbara åtgärder och en indisk diplomat utvisades från Kanada.

På tisdagen meddelade Indien om vedergällningar. Indien utvisade en kanadensisk diplomat, med motiveringen att det fanns en växande oro kring kanadensisk involvering i anti-indiska rörelser.

Indien: Absurda anklagelser

”Anklagelser om Indiens regerings inblandning i våldshandlingar i Kanada är absurda”, skriver Indiens utrikesministerium i ett pressmeddelande på tisdagen.

Genom ministeriet dementerar den indiska staten anklagelserna fullständigt.

”Vi är en demokratisk stat med ett starkt engagemang för rättsstatsprincipen.”

Intian pääministeri Narendra Modi sormi pystyssä katsoo kohti kameraa päässään keltainen turbaani.
Bildtext Enligt Indiens premiärminister Narendra Modi har hinduer aldrig ägnat sig åt terrorism.
Bild: Sanjeev Verma/Hindustan Times/Shutterstock/All Over Press

Enligt Indien letar Trudeau efter en ursäkt för att inte ha tagit i med hårdhandskarna mot de som Indien kallar terrorister, utan att i stället ha gett dem en fristad från vilken de kan fortsätta att hota Indiens territoriella integritet.

Indiens premiärminister Narendra Modi har senast på G20 mötet i september betonat vikten av samarbete mot separatiströrelsen för Khalistan, som Nijjar ska ha varit engagerad i.

– Makter som sysslar med organiserad brottslighet, droger och människohandel borde vara av oroväckande intresse för Kanada, sa Modi under mötet i New Delhi.

Separatiströrelsen för Khalistan

Den mördade Hardeep Singh Nijjar var en aktiv deltagare inom en separatiströrelse som vill utnämna en självständig Sikh-stat från Indien. Det är i den rollen han dragit på sig terroriststämpeln.

Separatisternas anspråk varierar, men det är fråga om land omkring Punjab-regionen i nordvästra Indien och sydöstra Pakistan.

Sikherna splittrades mellan Indien och Pakistan när Indien delades år 1947.

Sikhernas hemland Punjab delades på mitten. Sedan dess har många sikher drömt om ett självständigt Khalistan. Totalt utgör folkgruppen nästan 25 miljoner, och de flesta bor i Punjab-regionen.

Demonstranter med gula flaggor bakom ett staket som vaktas av konstaplar.
Bildtext Kanadensiska konstaplar visar var gränsen går. Trudeau har sagt att Kanada alltid kommer försvara yttrandefrihet, men motverka våld och hat.
Bild: Mert Alper Dervis / STELLA Pictures / ddp / abaca press

På 1980-talet växte frustrationen bland sikherna till något som urartade i våldsamma händelser. Kanske det mest prominenta våldsdådet ägde rum 1985, när över 300 personer omkom i en flygolycka. En bomb exploderade ombord på ett Air India flyg.

Sikhen Inderjit Singh Reyat dömdes för dådet. Reyat är brittisk och kanadensisk medborgare.

Men efter 90-talet blir det allt svårare att koppla separatiströrelsen till liknande våldsdåd.

Den mördade Nijjar har inte anklagats för liknande terrordåd. Enligt den indiska tidningen Hindustan Times arbetade han som rörmokare i Kanada, varifrån han involverade sig i Khalistan-rörelsen. Enligt tidningen anklagas han bland annat för att ha kopplingar till två mord som skett i Indien.

Enligt BBC planerade han orkestrera en folkomröstning om en självständig sikh-stat i september. Nijjar ska enligt BBC ha varit den tredje framstående sikhen som dött under oväntade omständigheter de senaste månaderna.

Poliser samlas kring en demonstrant. Indiska flaggor viftas.
Bildtext Kanada har blivit något av ett forum för spänningen mellan indiska nationalister och sikh-folket. Här griper kanadensiska konstaplar en pro-Khalistan-demonstrant medan nationalisterna tittar på.
Bild: Mert Alper Dervis / STELLA Pictures / ddp / abaca press

Källor: Reuters, AFP, Hindustan Times, Indiens utrikesministerium, Britannica, The Guardian, BBC, Foreign Policy