Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo Walta gjorde sina två första mål i allsvenskan – ledde Mjällby till bortaseger över IFK Norrköping

Det finländska fotbollslöftet Leo Walta gjorde matchens båda mål då Mjällby tog en 2–0-bortaseger i allsvenskan över IFK Norrköping.

20-årige Walta gjorde matchens öppningsmål i början av andra halvlek genom att skjuta in bollen från kanten av straffområdet. I den 85:e matchminuten gjorde Walta sitt andra mål då han efter en fin fint sköt bollen i mål via stolpen.

Fullträffarna för Walta var de första i karriären i den svenska fotbollsligan.

Mittfältaren Walta är i Mjällby på lån från danska Nordsjälland. Walta flyttade till Danmark från Klubi 04 i Helsingfors redan år 2019. Han har spelat i alla Finlands pojklandslag, samt sex matcher i U21-landslaget i vilka han noterats för ett mål.

Sport

Unika kompromissen för värdskapet av fotbolls-VM 2030 – matcher på tre kontinenter

VM 2030 blir ett jublileumsmästerskap för Fifa, då man ska uppmärksamma att det gått 100 år sedan det första herrmästerskapet.

Nu har Fifa kommit fram till en udda lösning för arrangörskapet då man kombinerat två anbud.

Förslaget är att merparten av mästerskapet spelas i Spanien, Portugal och Marocko. Men tre matcher skulle spelas i Sydamerika, i form av Argentina, Uruguay och Paraguay, som skulle inleda gruppspelet på respektive lands hemmaplan.

Uruguays premiär planeras till Éstadio Centenario i Montevideo, där VM-finalen 1930 spelades. Värdskapet ska klubbas igenom på Fifas kongress nästa år.

Även kring de kommande EM-turneringarna händer det saker.

För 2028 står nu Irland och Storbritannien kvar som enda värdkandidat. Detta efter att Turkiet hoppat av – för att i stället söka om EM 2032 tillsammans med Italien.

Uefa ska bekräfta värdländerna på tisdag. Nästa års EM ordnas i Tyskland.

Källor: Reuters, AFP