Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jennifer Hermoso anklagar det spanska fotbollsförbundet för hot och manipulering – tog ställning till landslagsuttagningarna

Jenni Hermoso poserar på en fotbollsplan med en medalj och inramad fotbollströja.
Bildtext Jennifer Hermoso är inte med då Spanien spelar Nations League.
Bild: EPA-EFE/David Martínez Pelcastre

Kaoset kring Spaniens damlandslag fortsätter då chefstränaren har nominerat spelare som är i landslagsstrejk till två landskamper i Nations League. Spelarna tror att det handlar om att ekonomiskt och juridiskt skrämma spelarna till att avsluta strejken.

På sociala medier tog Jennifer Hermoso ställning till den nya chefstränaren Montse Tomes beslut att bjuda in spelare som meddelat om landslagsstrejk till Nations League. Montse Tome bjöd in 15 färska världsmästarspelare till de kommande Nations League-matcherna, trots att många av de utvalda har sagt att de är i landslagsstrejk.

Tome motiverade att inte bjuda in Hermoso med viljan att skydda spelaren. Hermoso kritiserade ändå landets fotbollsförbund för hur man hanterade frågan, och anser att förbundets agerande är motsägelsefullt.

– Miljön sägs vara säker för mina kollegor, men samtidigt lämnar de mig oinbjuden för att skydda mig, skriver Hermoso på meddelandetjänsten X, tidigare Twitter.

Hermoso anser att landslagsinbjudningar handlar om maktanvändning.

– Spelarna är säkra på att detta är ännu ett medel för splittring och manipulation som används för att skrämma och hota oss med juridiska och ekonomiska konsekvenser, skrev Hermoso.

Tvångskyssen i VM upprör fortfarande

Det har stormat kring spansk fotboll i nästan en månad sedan ordföranden för landets fotbollsförbund Luis Rubiales tvångskysste Jenni Hermoso vid prisutdelningen av VM-finalen. Efter incidenten uttryckte många spelare sitt stöd för Hermoso och vägrade att representera det spanska landslaget.

De strejkande spelarna har krävt förändringar i det spanska fotbollsförbundets arbetskultur. Jorge Vilda som var chefstränaren för VM-guldlaget avgick från sin tjänst i början av september, och slutligen lämnade också Rubiales sin post som förbundsordförande efter att Hermoso lämnat in en brottsanmälan mot honom.

Montse Tome
Bildtext Montse Tome är den första kvinnliga chefstränaren för Spanien.
Bild: Oscar J Barroso/AFP7/Shutterstock/All Over Press

Sammanlagt 39 spelare meddelade på fredagen att de kommer att hålla sig utanför landslagets verksamhet tills förhållanden för kvinnliga spelare har förbättrats. Tome berättade i måndags att hon diskuterat landslagsuttagningarna i förväg med spelarna.

– Jag litar på att de här spelarna är proffs. De har precis blivit världsmästare, de älskar landslaget och jag vet att de kommer att vara här i laget i morgon. Idag startar vi en ny era i landslaget, berättade Tome som var Vildas assisterande tränare under VM-tävlingarna.

Spanien spelar Nations League-matcher mot Sverige på fredag och mot Schweiz den 26 september.