Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Höginkomsttagare kan bli av med barnbidrag – finansminister Purra kommer med nya sparkrav

Riikka Purra
Bildtext Riikka Purra mötte journalister inför regeringens budgetförhandlingar på Finansministeriet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringen samlades på tisdagen till budgetförhandlingar. De tuffa sparkraven väntas drabba låginkomsttagare och studerande, men finansministern aviserar redan nya.

Trots högljudda protester mot regeringens redan fastslagna sparkur inledde finansminister Riikka Purra (Sannf) på tisdagsförmiddagen budgetförhandlingarna med nya tuffa krav.

– När man tittar på prognoserna och de allt svagare utsikterna verkar det som om regeringen får lov att förbereda sig på ytterligare åtgärder, sa Purra till journalister.

I en intervju i Helsingin Sanomat säger Purra att hon kan tänka sig att skära i barnbidragen för höginkomsttagare. På tisdag förmiddag betonade hon att det är hennes egna tankar som finansminister, inte någonting man diskuterat i regeringen.

Enligt statsminister Petteri Orpo (Saml) är det inte uteslutet med nya sparåtgärder. Han vill ändå inte ta ställning till om höginkomsttagare helt eller delvis kan bli av med barnbidragen. I regeringsprogrammet slår man fast att ekonomin ska anpassas med sex miljarder under valperioden.

– Vid behov tar vi till ytterligare åtgärder. Finansministerns uppgift är att förbereda oss för olika utfall. Nu följer vi de sparbeslut som finns i regeringsprogrammet. De reformer som ska öka sysselsättningen ger inte resultat innan de är genomförda, säger Orpo.

Sari Essayah, Riikka Purra, Petteri Orpo och Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Partiledarna Sari Essayah (KD), Riikka Purra (Sannf), Petteri Orpo (Saml) och Anna-Maja Henriksson säger sig vara överens om de stora linjerna i budgeten för nästa år.
Bild: Silja Viitala / Yle

I regeringen Orpos första budget väntas man slå fast de stora nedskärningar i sociala bidrag man redan tidigare kommit överens om.

Målet är att öka sysselsättningen, men många kommer att drabbas hårt när till exempel bostadsbidraget sänks samtidigt som man fryser indexhöjningarna av olika sociala bidrag. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet kommer antalet låginkomsttagare att öka med ungefär 40 000 och ännu fler kommer att bli beroende av utkomststöd.

Henrikssons hälsning till studenterna: Ekonomin är kärv

På tisdag morgon ockuperade studerande vid Helsingfors universitet huvudbyggnadens aula i protest mot regeringens nedskärningar.

Studerande hör till dem som kan drabbas av flera besparingar samtidigt. Dels sänks studenternas bostadsbidrag, dels sjunker i praktiken studiestödet eftersom det inte ska indexjusteras under hela valperioden.

Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) lovade på tisdagsförmiddagen att en arbetsgrupp ska reformera studiestödet och möjligen föreslå ett tillägg för studerande med familj.

Vilken är din hälsning till studenterna?

– Vi bryr oss, vi vill att ni ska ha goda utbildningsmöjligheter. Ekonomin är kärv och vi tvingas se över alla sektorer. Vi försöker hitta lösningar som är hållbara också för studerande.

Mera: Studerande har ockuperat Helsingfors universitet i protest mot regeringen – får vara kvar så länge allt går lugnt till

Studerande utanför universitetsbyggnad.