Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spårjokern invigs den 21 oktober – 34 spårvägshållplatser ska binda samman huvudstadsregionens kollektivtrafik

Uppdaterad 19.09.2023 18:45.
Spåjokern invigs 21 oktober – så ser de nya vagnarna ut - Spela upp på Arenan

Snabbspårväg 15 åker mellan östra Helsingfors och södra Esbo från och med den 21 oktober. Projektet blev klart i förtid.

Spårjokern, alltså den nya snabbspårvägen mellan Östra centrum i Helsingfors och Kägeludden i Esbo, invigs den 21 oktober.

Det berättades på ett pressinfo på tisdagseftermiddagen (19.9).

Karta över Spåjokerns rutt.
Bildtext Så här ser rutten ut: Spårjokern trafikerar Östra centrum–Kägeludden längs en 25 kilometer lång snabbspårväg.
Bild: Yle

På plats var representanter för alla centrala parter i det enorma snabbspårvägsprojektet: Helsingforsregionens trafik HRT:s vd Mika Nykänen, Helsingfors stadmiljönämnds biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna), Esbos stads miljöchef Olli Isotalo, Stadstrafik Ab:s chef för enheten Stora spårvägsprojekt Artturi Lähdetie och Spårjokeralliansens projektchef Kari-Pekka Lumme.

– Vi är glada och stolta över att Spårjokern invigs i förtid. Samarbetet inom alliansen har varit mycket gott. Man har kunnat förstå svårigheterna och lösa dem i tid, säger Helsingforsregionens trafik HRT:s vd Mika Nykänen.

Fem personer står framför två mindre höga bord.
Bildtext Esbos stads Olli Isotalo, HRT:s Mika Nykänen, Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki, Spårjokeralliansens Kari-Pekka Lumme och Stadstrafik Ab:s Artturi Lähdetie är glada över att Spårjokern invigs i oktober.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Spårjokern invigs i en tid då HRT:s ekonomi är belastad.

– De närmaste åren kommer att vara utmanande, eftersom många fortfarande arbetar hemifrån. Också spår- och vägarbetena i Helsingfors centrum gör det svårare för oss ekonomiskt sett.

En man klädd i kostym står i en spårvagn.
Bildtext HRT:s vd Mika Nykänen åker snabbspårvagn.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Buss 550 åker fram till årsskiftet

Idén med Språjokern är att förbättra den tvärgående kollektivtrafiken i huvudstadsregionen, och erbjuda goda förbindelser till metro, bussar och närtåg.

Spårjokern stannar på 34 hållplatser längs den 25 kilometer långa rutten från Östra centrum till Kägeludden.

Inledningsvis kommer snabbspårvagnens turer att köras med glesare mellanrum, med stöd av bussjokern 550. Senare ska Spårjokerns vagnar avgå med som tätast 6 minuters mellanrum.

Buss 550 åker fram till årsskiftet och avslutas sedan.

– De som har använt bussjokern ska få en ännu bättre upplevelse av kollektivtrafiken. Det är viktigt att kollektivtrafiken är bekväm och att man vet att jokern kommer när den ska komma, säger Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (De gröna) till Svenska Yle.

Hon lyfter fram att Spårjokern är klimatvänlig.

– Vi har valt att ha tunnlar, så att vi också kan ha naturskyddsområden uppe på tunnelns tak, säger Sinnemäki och tillägger att staden ska ta beslut om naturskyddsområden senare i höst.

Topphastighet 70 km/h

Spårvagnsförare Jouni Liuha är ivrig över Spårjokern, som är rejält snabbare än vanliga spårvagnar.

– Den maximala hastigheten är 70 kilometer i timmen. Det finns två avsnitt där vi kör så hårt, i Bredvik och mellan Grindbacka och Vik.

Om de 78 sittplatserna är upptagna och det finns folk står under färden kan man tänka sig att resan blir ostadig i sådan hastighet – men Liuha menar att färden löper galant.

– Jag har prövat, det känns ingenstans. Det här är stadiga vagnar.

Olycka sköt fram kungörandet av premiären

För en vecka sedan inträffade en mindre olycka då en av spårvagnarna i testkörning övade att byta färdriktning i låg hastighet. Olyckan orsakade inga större skador på Spårjokerns infrastruktur, men gjorde att kungörandet av Spårjokerns premiärdatum sköts fram.

– Vi försäkrade oss om att incidenten inte inverkar på säkerheten, och bestämde oss sedan för att meddela om det planerade invigningsdatumet, alltså den 21 oktober, kommenterade Nykänen på pressinfot.

Människor vid ett spårvägsspår.
Bildtext Spårjokern fick sig en liten törn i Vik i Helsingfors för en vecka sen, vilket gjorde att tidtabellen sköts fram.
Bild: Youssef Svennas / Yle

I augusti saknades ännu fyra vagnar

Yle Uutiset i augusti frågade om tidtabellen var budet att snabbspårvägslinje 15, alltså Spårjokern, i princip kan börja åka redan i september.

Det fanns redan då tillräckligt med utbildade chaufförer, och infrastrukturen var klar. Endast 4 av 16 vagnar saknades, och det var inte klart när de skulle bli klara från fabriken i Kajana.

Helsingforsregionens trafik HRT ansåg i det skedet att det är bättre att vänta på fler vagnar än att ge sig ut i trafiken med glesare avgångar och risk för inställda avgångar.

Artikeln uppdaterades 19.9.2023 klockan 15.48 med Anni Sinnemäkis kommentarer och spårvagnsföraren Jouni Liuhas kommentarer.

Artikeln uppdaterades 19.9.2023 klockan 14.11 med datum för när Spårjokern invigs, det vill säga 21.10.2023, samt kommentarer av HRT.

Diskussion om artikeln