Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortsatt missnöje med Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén: ”Jag för en dialog med politikerna”

Uppdaterad 19.09.2023 20:19.
Äldre man med glasögon och kavaj föreläser för intresserade i Pargas.
Bildtext Missnöjet mot stadsdirektör Patrik Nygrén har vuxit bland stadens politiker. Arkivbild.
Bild: Jesper Alm / Yle

Missnöjet mot stadsdirektör Patrik Nygrén verkar ha nått sin kulmen och enligt uppgifter som Yle Åboland har kunnat bekräfta vill ett betydande antal politiker att han avgår som stadsdirektör.

Enligt uppgifter som Yle Åboland har fått bekräftade har missnöjet mot Pargas stadsdirektör Patrik Nygréns ledarstil tilltagit under det gångna året och nu vill stadens förtroendevalda att det sker en förändring.

Yle Åboland har talat med ett betydande antal politiker som kan bekräfta missnöjet, men samtliga vägrar att säga något i offentligheten vilket tydligt visar hur känsligt läget är.

Politikerna betonar att de vill se förändringar inom stadens ledning och hänvisar till stadsstyrelseordförande Gilla Granberg, SFP, som den politiker som kan säga något offentligt.

En ljushårig kvinna med glasögon.
Bildtext Arkivbild. Stadsstyrelseordförande Gilla Granberg, SFP, bekräftar att diskussioner förs med stadsdirektören.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Granberg bekräftar uppgifterna och säger att politikerna som bäst för en som hon säger, dialog med stadsdirektören.

– Jag kan tyvärr inte säga något mer i det här skedet och inte heller säga vad vi har diskuterat i detalj, säger en fåordig Granberg. Jag hoppas att vi kan berätta mer inom kort.

Inte första gången politiker i Pargas är missnöjda

Redan för två år sedan kunde Yle Åboland rapportera om ett utbrett missnöje mot Pargas stadsdirektör. Då som nu verkar missnöjet i grund och botten handla om en förtroendekris kring hur stadsdirektören valt att sköta sitt jobb.

Det verkar inte handla om någon särskild händelse som nu gjort politikerna förargade utan många enskilda händelser. Enligt uppgifter till Yle Åboland handlar det dels om kommunikationsproblem och stadens politiska ledning har bland annat känt att de inte får den information de borde få.

Ingången till Pargas stadshus
Bildtext Stadens ledarskap måste förändras anser de politiker som Yle Åboland har talat med.
Bild: Arash Matin / Yle

Men också stadens organisationsförändring har enligt politiker Yle Åboland har talat med inte skötts som den borde och många anser att stadsdirektören har misslyckats i sitt uppdrag och att det nu krävs förändringar.

Vad som gjort att förtroendekrisen nu igen blossat upp är oklart. Ännu i juni rapporterade Åbo Underrättelser om missnöjet med stadens ledning men då ansåg både stadsstyrelseordförande Gilla Granberg, SFP, och Patrik Nygrén att läget ser bättre ut än för två år sedan.

Två tredjedelars majoritet krävs i fullmäktige för en uppsägning

Politiker som Yle Åboland har talat med verkar hoppas på att stadsdirektör Patrik Nygrén självmant väljer att avgå. Då kan Nygrén åberopa stadsdirektörsavtalet som ger honom maximalt 8 månaders lön inkluderat uppsägningstiden.

– Det enda jag kan säga är att jag för en dialog med politikerna, säger Nygrén.

För att avskeda stadsdirektören krävs det två tredjedelars majoritet i stadsfullmäktige som ska rösta om uppsägningen. För att inleda processen behövs det nio ledamöter som på måndagens stadsfullmäktigemöte kräver ett misstroendevotum.

Efter det tillsätter stadsfullmäktige en expertgrupp som har tid fram till följande fullmäktigemöte att komma med ett förslag om uppsägning och på vilka grunder en sådan i så fall ska genomföras.

I Pargas stadsfullmäktige sitter 35 ledamöter och ifall politikerna vill avskeda stadsdirektören krävs det att 24 ledamöter röstar för en uppsägning.