Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musiktestets skapare Dan Eskil Jansson går i pension: ”Jag tänkte att testet blir en liten rolig grej för en handfull musiknördar”

Musikredaktör Dan Eskil Jansson i Åbo hamn
Bildtext Dan Eskil Jansson har en ofattbart stor kunskap om pop och rock och en ovanligt bred musiksmak. Men allra helst lyssnar han på Pink Floyd.
Bild: Lasse Grönroos / Yle

Musikredaktören Dan Eskil Jansson minns dårhumor, musiksnack och X3M:s start från sina 33 år på Yle. Efter 418 framgångsrika musiktest är det nu dags att ge över till andra krafter.

“En hit är en hit är en hit. Eller det kunde man ju tro i alla fall. Men många hittar låter ju ändå närmast som missar. Och många låtar som aldrig blivit hittar slår bra mycket hårdare än de flesta hittar. Hitmen är programmet som tar fasta på just missar som borde blivit hittar.”

Så inleddes ett avsnitt av radioprogrammet Hitmen som Dan Eskil var programvärd för, tillsammans med “ständige sanningssägaren“ Mårten Svartström. Det var kring 15 år sedan.

Den verbala akrobatiken har alltid varit ett av Dan Eskil Janssons kännetecken i radion. Och en gudabenådad kunskap om rock och pop.

Jag besöker Dan Eskil i Åbo och vi slår oss ner vid hans köksbord för att diskutera Musiktestets framtid och en lång karriär på Svenska Yle.

Efter trettiotre år i bolaget kommer Dan Eskil Jansson nu att gå i sjukpension. Inte för att han skulle vilja det, men då han vägt för- och nackdelar mot varandra i några års tid har han nu kommit till slutsatsen att det är dags att lägga av.

En sällsynt muskelsjukdom har en längre tid tärt på både muskler och ork och det blir inte lättare med tiden.

Dan-Eskil Jansson
Bildtext Dan Eskil Jansson tackar och bockar för sig.
Bild: Anne Hämäläinen

De senaste åtta åren har Dan Eskil ägnat sig åt det omåttligt populära Musiktestet på vår webbplats. Testet, som publiceras klockan åtta varje fredagsmorgon, har varit en verklig långkörare och är en av Svenska Yles stora succéer på webben.

– Det är inte bara folk i svenskfinland och Finland utan också i Sverige och ute i världen som varje vecka gör det här. Jag vet att det finns folk i kända musikerkretsar i Sverige som löser Musiktestet, vilket är mindboggling för mig.

Hundra hits” var ett annat musikprogram som Dan Eskil gjorde. Och “Fokus på”.

När Radio Extrem (innan sloganen X3M) startade 1997 var Dan Eskil också med.

Hans bana på Rundradion inleddes redan 1990 på radionyheterna Aktuellt. Det var dock inte hans grej så han drog vidare från nyhetsvärlden så fort som möjligt och landade på diverse aktualiteter, musikjournalistik och också ren och skär dårhumor.

Jazz var rätt musik för dårhumorprogrammet

Programmet På anstalten med doktorerna Gustavsson, Jansson och Holmberg som han gjorde tillsammans med Saliven Gustafsson och Jan-Erik Holmberg höll på i ett par år på Riksradion.

– Programmet handlade om att hela samhället var en enda stor öppen anstalt och att ingen är frisk i huvudet. Alla har vi något fel i skåpet. Vi pratade inte om mentalsjukdomar men däremot nog om favoritsjukdomar; det var från finskan där det heter mielisairas där “mieli” också kan betyda “favorit”.

Musikredaktör Dan Eskil Jansson med skivkonvolut
Bildtext Dan Eskil.
Bild: Yle

Programmet körde med avsikt med en stel och uppstyltad dialog.

— Vi pratade förstås mycket om hurdan musik som ska spelas mellan de här avdelningarna och i det första avsnittet fick jag lite min egen vilja igenom, men sedan körde då Jan-Erik och Saliven över mig och så blev det då jazzmusik av det hela. Och här måste jag säga att de hade alldeles rätt, för jazzmusiken passade mycket bättre in i programmets struktur och helhet än den musik som jag först ville ha med dit.

Vad har gjort det största avtrycket hos publiken tror du?

— Förmodligen Musiktestet, är min gissning. Det har vuxit sig väldigt mycket större än jag någonsin trodde att det skulle göra när vi startade det hela för åtta år sedan ungefär. Jag tänkte att det blir en liten rolig grej för en handfull musiknördar. Så jag skulle tippa att av drygt 33 år i bolaget är det musiktestet som är störst för folk. Kanske inte för mig, men för folk.

Vad är störst för dig då?

— Jag funderar på det här om dagen… vad är det egentligen som jag minns från alla år som sticker ut? En av de första grejerna som sticker ut var en julkalender “Operation röd gubbe” som jag gjorde i början av 90-talet tillsammans med Saliven Gustafsson. Det är fortfarande en jätterolig grej.

— Övergången från gamla Riksradion till Extrem och Vega och att vara med om att skapa den helt nya radiokanalen Extrem från dag ett var också en spännande tid.

Stevie Wonder och Musiktestets banner
Bildtext Stevie Wonder fick 10/10 i Musiktestet. Igen.

Detta händer med Musiktestet nu

Dan Eskils skor som musikvetare och quizmakare är ungefär av storleken “medelstor roddbåt”. Därför behövs det nu hela tre musikredaktörer för att efterträda Dan Eskil. Mårten Svartström kommer att basa för Musiktestet i fortsättningen, men får också hjälp med frågorna av musikredaktörerna Sebastian Bergholm och Lasse Grönroos.

Alla tre har gjort program med Dan Eskil tidigare och även hjälpt till ibland med Musiktestet vid behov.

Mårten Svartström var i tiderna med i ovan nämnda Hitmen och har just startat den nya Musikpodden på Arenan. Lasse Grönroos gör musikpodden Grönroos garage samt Kulturquizet på svenska.yle.fi och Basse Bergholm är redaktör för musikdokumentärer, som du kan lyssna på på Yle Arenan.

Hitmen blev en hit

Hitmen ja. Det programmet var nästan lika älskat som Musiktestet. Dan Eskil berättar att programidén var enkel: man samlar några musikdiggare i studion för att snacka om rock och pop. Genialiskt.

De dåvarande cheferna var till en början skeptiska – “Rock och pop i radion? Fy för den Lede!” – men efter böner och gnäll gick man med på idén. Så Dan Eskil och Mårten spelade rock & pop och snackade om det tillsammans med inbjudna gästande musikdiggare och lyssnarna älskade konceptet. Dan Eskil stod alltid vid rodret och ledde diskussionen.

Hitmen
Bildtext Hitmen med Dan Eskil och Mårten Svartström med flera var ett mångårigt populärt radioprogram.
Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

Föga anade Dan Eskil att hans nya idé om ett pubquiz på webben skulle komma att bli en ännu större och långvarigare succé än Hitmen. Men så blev det och nu rinner kallsvetten på trion som ska ta över inför en dedikerad och trogen Musiktest-publik.

Fans som har en egen Whatsapp-grupp för Musiktestet

Jag fick just höra att det finns en släkt utspridd i Borgå, Kristinestad, Vasa, Stockholm och resande sjömän som har en egen Whatsapp-grupp för Musiktestet. Varje fredag morgon börjar de 25 gruppmedlemmarnas telefoner plinga i kapp när de delar sina resultat och diskuterar hur det har gått i veckans Musiktest.

Dan Eskils musiksmak är bred.

— Jag är begåvad med en sällsynt bred musiksmak, jag uppskattar musik inom alla genrer. Det finns bra musik och det finns dålig musik men det finns ingen dålig genre. Det finns ingen helt dålig genre och inte heller någon helt bra musikgenre.

Naken man skyld av badleksak promenerar förbi gatumusikant.
Bildtext Musiktestet har ibland haft videofrågor och t.o.m. tredimensionella bildfrågor.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Förutom radio har Dan Eskil också ägnat sig åt de egna banden Total lydnad som var en performanceaktig punkgrej som involverade en rå lake (fisken) i showen.

— Vi öppnade starkt på stora scenen på Kåren och sen så gjorde vi några ströspelningar till under åren tills dess att det dog helt ut i sanden.

— Bandet Operahuset var kanske den “största grejen” då några kompisar kom samman för att vi tyckte att det var hög tid att spela svenska proggrockbandet Nationalteaterns musik.

Dan Eskil är dessutom bra på att skriva dikter. Galna sådana. Och att laga mat.

Är det något annat du vill säga åt publiken och lyssnarna så här innan pensionsdagarna väntar?

— En levnadsvisdom från en av mina största personliga favoriter inom musiken, Warren Zevon, som jag tycker passar väldigt bra: “Enjoy every sandwich”.

Diskussion om artikeln