Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kinnunen om välfärdsområdets ekonomiska läge: ”Vi har två till tre tuffa år framför oss”

Uppdaterad 19.09.2023 13:31.
Blond kvinna i svart kavaj och blå blus står framför akuten i Vasa.
Bildtext Österbottens välfärdsområde har tuffa tider framför sig anser Marina Kinnunen.
Bild: Ulrika Stagnäs-Lund / Yle

Österbottens välfärdsområde gör ett betydligt större underskott i år än väntat. Enligt Marina Kinnunen ska ekonomin vara i balans 2026.

Välfärdsområdet hade budgeterat ett underskott på 23,3 miljoner euro för i år, men ett reviderat budgetförslag visar ett minus på 61 miljoner euro.

Enligt välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen gjordes budgeten för 2023 baserat på budgeten 2022, då bokslutet överskreds.

Orsaken till att underskottet vuxit är bland annat lönejusteringar, dyra köptjänster, stigande hyror och priser på material, säger Marina Kinnunen.

– Vi har vetat att köptjänsterna inte överfördes från kommunerna förra året och nu har vi samma situation med specialomsorgsdistriktet.

Kinnunen konstaterar även att löneavtal som gjorts det här året inte har beaktats till fullo, eftersom man inte visste om dem då budgeten gjordes.

– Budgeten är realistisk. Vissa utgiftsposter har vi vetat om redan i början av året, men vi beslöt att ändra budgeten först i slutet av året, eftersom finansieringen också förändrats flera gånger, säger Kinnunen.

Måste spara under de kommande åren

Enligt Kinnunen finns det dock stora problem med finansieringsmodellen för välfärdsområdena.

– Då välfärdsområdena totalt gör ett underskott på över en miljard euro, är det ett klart tecken på att allting inte är rätt med finansieringsmodellen.

Kinnunen konstaterar att välfärdsområdet redan tagit till åtgärder för att få ekonomin i skick. Men uppsägningar ska man undvika.

– Vår strävan är att uppsägningar eller dylika åtgärder inte drabbar de som jobbar inom klient- och patientarbete. Men verksamheten måste utvecklas och arbetets karaktär kan förändras. Det här är en utmaning för oss alla.

Välfärdsområdet försöker hitta sparåtgärder för 30 miljoner för nästa år och ekonomin ska vara i balans senast 2026.

– För tillfället ser det ut som att vi kan nå det, men vi har mycket arbete framför oss, så att vi hittar alla de utgiftsposter där det är möjligt att spara.

Enligt Kinnunen är det inte heller bara fråga om att spara utan också om att utveckla arbetet. Sparmålet på 30 miljoner euro når man bland annat genom att gå igenom ledarskapsmodellen för förvaltningen och cheferna. Dessutom ska man också satsa allt mer på preventiva åtgärder.

– Vi har möjligheter att få ekonomin i skick, men vi har två till tre tuffa år framför oss.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas artikel Pohjanmaan hyvinvointialueen alijäämä kolme kertaa ennakoitua suurempi – talousarvioehdotus 61 miljoonaa euroa miinuksella skriven av Sebu Björklund. Översättning och bearbetning Juho Teir.