Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handel med visum vid polska konsulat i Afrika och Asien – Polens styrande parti inblandat i korruptionsskandal

Zbigniew Rau i glasögon.
Bildtext Polens utrikesminister Zbigniew Rau har inga planer på att avgå.
Bild: Jaap Arriens/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Polen skakas av en stor korruptionsskandal. Vid en del av landets konsulat i Asien och Afrika ska anställda vid utrikesministeriet ha sålt polska visum. Sammanlagt kan det ha handlat om flera hundratusen visum.

Det i Polen styrande PiS-partiet är känt för sin invandrings- och flyktingfientliga politik. Nu ser partiet ändå ut att vara inblandat i en skandal som handlar om att man har öppnat upp portarna till Europa och Schengenområdet.

Anställda vid utrikesministeriet ska via polska konsulat i Afrika och Asien ha sålt stora mängder polska arbetsvisum.

Med en muta i samband med ansökningen ska processen ha försnabbats och den vanliga säkerhetsgranskningen slopats.

Oppositionen: Handlar om hundratusentals visum

Enligt oppositionen handlar det om sammanlagt 250 000 på det här sättet beviljade visum, medan polska medier talar om upp till 600 000.

Från regeringens sida försöker man tona ner det hela. Man bestrider visserligen inte att en del visum har sålts, men utrikesminister Zbigniew Rau talar om att det enbart har handlat om 200 visum.

Några planer på att avgå på grund av korruptionsmisstankarna inom ministeriet har Rau inte.

För Lag och Rättvisepartiet PiS och dess chef Jarosław Kaczynski kommer korruptionsskandalen ändå vid en mycket dålig tidpunkt. Den 15 oktober hålls parlamentsval i Polen och oppositionen gör nu sitt bästa för att slå mynt av skandalen.

Oppositionsledaren Donald Tusk beskyller PiS för att först ha startat en regelrätt hysteri mot migranter, men att ändå samtidigt tjäna miljoner på visumen.

Vidare över gränsen till Tyskland

Den polska skandalen har i vilket fall som helst återverkningar också utanför landets gränser.

I grannlandet Tyskland utgår man nämligen från att en stor del av de människor som via Polen nu har kommit in i Schengenområdet har tagit sig vidare till Tyskland.

De sålda arbetstillstånden gäller visserligen enbart för att resa in i Polen, men då det inom Schengenområdet i regel inte finns några gränskontroller är det relativt enkelt att ta sig vidare till Tyskland.

Den tyska federala polisen talar om ett stigande antal fall av olaglig inresa just vid den polska gränsen. Bara i juni handlade det enligt inrikesministeriet om nästan 2 800 fall.

”Vi har nått gränsen för vad vi kan klara av”

Skandalen belastar alltså ytterligare de redan spända tysk-polska relationerna och från den tyska regeringens sida heter det att man nu förväntar sig att den polska regeringen i snabb takt och grundligt reder ut vad som har hänt.

I Tyskland förs nämligen samtidigt en diskussion om att antalet asylsökande igen är så stort att kommunerna inte längre klarar av bördan.

Som efter år 2015 talas det igen om att införa en övre gräns för hur många asylsökande man kan ta emot.

– Vi har nått gränsen för vad vi klarar av och nu finns en fara för att den solidaritet som har funnits bland befolkningen försvinner. Därför måste man se på strategier som innebär begräsningar, säger också Tysklands tidigare president Joachim Gauck i en intervju för rundradiobolaget ZDF.