Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen har i år utrett över 20 fall där en taxichaufför misstänks för sexualbrott – kryphål i lagen gör att en dömd chaufför kan fortsätta köra taxi

Förar- och passagerarsätet i en taxibil fotograferat från baksätet.
Bildtext Antalet sexualbrott i taxina började öka i och med taxireformen 2018. I år har Helsingforspolisen fått 22 anmälningar. Chauffören har inte identifierats i alla fall.
Bild: Alamy / All Over Press

Antalet taxichaufförer som misstänks för sexualbrott mot en kund fortsätter vara på en hög nivå. Den här utvecklingen inleddes efter taxireformen 2018.

I år har Helsingforspolisen fått kännedom om 22 fall där en taxichaufför misstänks för sexualbrott.

Flest anmälningar, eller 13 stycken, handlar om sexuellt antastande medan 6 anmälningar rör våldtäkt. Resten handlar om sexuella övergrepp. Statistiken gäller till och med början av september.

Enligt polisen har taxichauffören inte identifierats i alla fall.

– Det typiska är att en manlig chaufför kommer med sexuella förslag åt en kvinnlig kund eller tafsar på henne, säger kriminalinspektör Jari Koski vid Helsingforspolisen.

Problemet uppmärksammades för två år sedan

Redan hösten 2021 lyfte Helsingforspolisen upp att allt fler taxichaufförer misstänks för sexualbrott och att den utvecklingen startade efter taxireformen 2018.

Polisen meddelade då att antalet anmälningar under 2021 var 24 till och med slutet av november.

Den nya taxilagen trädde i kraft den 1 juli 2018. Året innan, det vill säga 2017, misstänktes taxichaufförer i två fall av sexualbrott.

Kriminalkommissarie Jutta Antikainen, som är förundersökningsledare i utredningar om sexualbrott, tror att både taxireformen och den nya sexualbrottslagen bidrar till ökningen.

– Numera kan vem som helst köra taxi. Och jag vet inte hur chaufförerna utbildas om sexualbrottslagen. Redan tidigare har det kommit fram att olika slags utmaningar uppstår när taxibranschen splittras, säger Antikainen.

Taxichaufför åtalad och dömd för flera våldtäkter

Svenska Yle har gått igenom åtal för sexualbrott i Helsingfors tingsrätt för att identifiera fall där en taxichaufför är åtalad.

Ett uppmärksammat fall är en taxichaufför som polisen kallar serievåldtäktsman. Helsingfors hovrätt dömde honom till sex års och fem månaders fängelse för flera våldtäkter i maj 2023. Han är nu åtalad för ytterligare fem våldtäkter och tvingande till sexuell handling.

Chauffören tog tag i kunden och tryckte in sin tunga i munnen

I ett annat fall dömdes en taxichaufför för tvingande till sexuell handling till tre månaders villkorligt fängelse för att ha förgripit sig på en kund.

När kunden steg ur taxin vid hemdörren följde chauffören med. Chauffören tog tag i kunden och tryckte in sin tunga i munnen.

Kunden kontaktade taxibolaget Yango följande dag och berättade om händelsen.

Taxichauffören nekade till att ha förgripit sig på kunden, men tingsrätten ansåg att kundens berättelse kan styrkas bland annat genom kontakten till Yango.

En bil med Yangos logo på en av dörrarna.
Bildtext En taxichaufför som körde för Yango dömdes för tvingande till sexuell handling efter att ha tvingat in sin tunga i munnen på en kund.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Etablerade taxibolag syns inte i polisanmälningarna

Men en polisanmälan leder inte alltid till en fällande dom.

Tingsrätten friade en taxichaufför som flera gånger med våld kysste en kund på kinden, på munnen och på halsen.

Taxichauffören nekade och enligt tingsrätten går det inte att slå fast att chauffören utan rimligt tvivel är skyldig.

I domen framgår inte vilket taxibolag chauffören körde för.

Taxichauffören kysste flera gånger en kund på kinden, på munnen och på halsen

Enligt Jari Koski vid Helsingforspolisen syns inte etablerade och traditionella taxibolag, som Taksi Helsinki, i anmälningarna men han svarar inte direkt på frågan om något särskilt bolag sticker ut.

I vissa fall kan kunden inte ens säga vilket taxibolag det handlar om. Ibland kommer det också in anmälningar om sexualbrott i taxin där det visar sig handla om en olaglig svarttaxi.

Körtillståndet kan dras in om chauffören misstänks för brott

Taxichauffören som dömdes för tvingande till sexuell handling har enligt domen slutat köra taxi och kör buss istället.

Polisen kan dra in en taxichaufförs körtillstånd om chauffören döms för vissa brott, bland annat sexualbrott. Körtillståndet kan dras in för viss tid, temporärt eller tills vidare.

Enligt lagen kan polisen dra in körtillståndet temporärt om det är sannolikt att chauffören gjort sig skyldig till vissa brott. Det här kan göras innan det finns en dom som vunnit laga kraft.

Taxiförbundet vill skärpa lagen

Men lagen innehåller kryphål eftersom det är möjligt att ha ett taxitrafiktillstånd fastän man blivit av med körtillståndet.

Taxitrafiktillstånd ges till en enskild näringsidkare eller ett bolag.

– Den som dömts för sexualbrott får inte körtillstånd men kan få taxitrafiktillstånd. Det kan inte vara så att du kan ha en taxi fastän du dömts för brott, säger Finlands taxiförbunds styrelseledamot, taxiföretagare Kaj Rönnholm.

Den som dömts för sexualbrott får inte körtillstånd men kan få taxitrafiktillstånd

Taxiförbundet vill att lagen ändras på den här punkten. För att få köra taxi krävs också ett körtillstånd, men problemet är att det är svårt att kontrollera om någon saknar körtillstånd men har en taxibil.

– Polisen har inte resurser att kontrollera att man inte kör taxi om man saknar körtillstånd, säger Rönnholm.

Dessutom kan den som har en taxibil hävda att den enbart är ute och kör för sig själv utan att plocka upp kunder.

Vilka erfarenheter har du av taxichaufförer i huvudstadsregionen? Mejla christoffer.grohn@yle.fi.

Diskussion om artikeln