Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ilta-Sanomat: SFP bromsar budgetförhandlingarna – Henriksson pekas ut för att dra hemåt och särskilt stödja flygplatsen i Kronoby

Uppdaterad 19.09.2023 15:25.
Ingången till en flygterminal.
Bildtext Karleby-Jakobstads flygplats hör till de fem som just nu får trafikstöd.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Enligt Ilta-Sanomats anonyma källor drar förhandlingarna ut på tiden då SFP vill skapa speciallösning för Karleby-Jakobstads flygplats.

Ilta-Sanomat har pratat med flera av de som har insyn i de pågående budgetförhandligarna. Enligt de källor man använt sig av försvåras förhandlingarna just nu mest av en fråga, stödet till fem regionala flygplatser - och alldeles särskilt till den i Kronoby.

– SFP försöker med alla medel skapa en speciallösning för flygplatsen i Jakobstad med, offentliga medel. De vill inte på några grunder anpassa sig till marknadslösningen, säger en som har insyn i förhandlingarna.

Flygplatsen i Kronoby kommun heter alltså Karleby-Jakobstads flygplats.

Ett Finnairplan i luften. I bakgrunden blå himmel.
Bildtext De fem mindre flygplatserna har alla trafik ned till Helsingfors-Vanda.
Bild: Esko Jämsä / AOP

SFP försöker med alla medel skapa en speciallösning för flygplatsen i Jakobstad med offentliga medel.

källa till Ilta-Sanomat

Regeringsprogrammet lyfter inte upp den flygplatsen på något särskilt sätt. Karleby-Jakobstads flygplats är i stället en av fem regionala flygplatser som fått stöd tidigare, och som enligt partiernas överenskommelse kan få fortsatt trafikstöd från staten.

Det konstaterar Fredrik Guseff, partisekreterare för Svenska Folkpartiet:

– För oss gäller det nu att hålla fast vid det som partierna kommit överens om.

Trafikstöd har betalats ut till Karleby-Jakobstads flygplats men också till de i Joensuu, Jyväskylä, Kajana och Kemi-Torneå i flera repriser, men nuvarande stöd tar slut nästa vår om man inte kan enas om ett nytt stödpaket.

Fredrik Guseff
Bildtext Fredrik Guseff, SFP, vill inte låta sig provoceras.
Bild: Malin Åbrandt

Planen var, enligt IS-artikeln, att trafikstödet skulle ges fram till år 2026. Men nu verkar något av de övriga tre partierna vilja avvika från regeringsprogrammet. Eller så handlar det om detaljer, som stödpaketets storlek.

Fredrik Guseff är mycket försiktig och vill helst inte kommentera utspelet i IS, men svarar så här när vi frågar hur han ser på det:

– Ibland lönar det sig i politiken att inte låta sig provoceras när man blir provocerad.

Ibland lönar det sig i politiken att inte låta sig provoceras när man blir provocerad.

Fredrik Guseff

Det är alldeles särskilt det ena citatet som Guseff avser när han pratar om provokation:

– Man behöver inte ens läsa mellan raderna för komma fram till vad som avses. Man menar ju här att partiordförande Anna-Maja Henriksson drar hemåt.

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson beskylls enligt Guseff för att dra hemåt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt regeringsprogrammet ska trafiknätet inte ändras under regeringsperioden utan bevaras i sin nuvarande form, främst genom marknadskrafterna. Förbindelser som är viktiga för ”försörjningsberedskap, exportindustri och turism” kan tryggas med köptjänster.

Åren 2021-2023 har staten betalat 42 miljoner euro för detta.