Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligadrömmen hägrar för Ekenäs IF men det idrottsliga är endast en pusselbit i ekvationen – licenskraven kan sätta käppar i hjulet: ”Ganska krävande”

Uppdaterad 21.09.2023 06:53.
Ekenäs IF:s spelare och supportrar jublar.
Bildtext Centrumplan i Ekenäs har inte tillräckligt med täckta läktare för spel i Fotbollsligan.
Bild: EIF / Patric Westerlund

Ekenäs IF toppar division 1 i fotboll. Om klubben vinner Ettan är det första och största hindret för spel i ligan 2024 undanröjt. Efter det krävs ännu jobb av klubbledningen för att EIF ska beviljas ligalicens.

Fyra matcher återstår av Ettan och tränarna och spelarna i EIF betonar att man tar en match i taget. Föreningens ledning kan däremot inte tänka så kortsiktigt.

– Vi är tvungna att ha två planer. En om vi stannar kvar i Ettan och en om vi stiger. Vi har haft en handfull möten men alla måste ha locket på krutdurken – vi är inte i ligan än, säger Magnus Illman som är styrelseordförande för EIF fotboll Ab.

Läktaren ett stort projekt

Ekenäs IF:s kamp om en ligaplats påminner om Åshöjdens BK:s avancemang i det svenska seriesystemet i Max Lundgrens klassiska böcker. Småstadsklubben utmanar avsevärt mer meriterade föreningar och knackar på ligans portar.

I motsats till böckerna om Åshöjdens BK är det idrottsliga inte det enda som avgör ifall det ska bli spel i den högsta serien. Den inhemska fotbollsligan har nämligen omfattande krav på ligaklubbarna.

Ligalicensdokumentet består av 34 sidor och innehåller bestämmelser om allt från ekonomi till faciliteter.

– Det mest konkreta är att det krävs en hel del med täckta läktare. Det blir en ganska stor renovering om det blir avancemang, säger Illman.

Ekenäs IF:s hejarklack.
Bildtext I de två senaste hemmamatcherna har EIF kunnat stoltsera med en fyrsiffrig publiksiffra.
Bild: EIF / Patric Westerlund

Då EIF besegrade Helsingfors IFK i söndags lockade matchen över 1 300 åskådare och det fanns inte många lediga sittplatser till buds. En stor del av publiken hade inte tak över huvudet.

I ligan måste åtminstone 1 500 åskådare få plats under tak.

– Det är ett stort projekt men det är på gång. Planen är att det ska bli en fast konstruktion. Vi kan ansöka om undantagstillstånd för ett första ligaår, men vi behöver i så fall ett fullmäktigebeslut om att läktaren är på gång. Men huvudmålet är att vi har en tillräcklig läktarkapacitet för en eventuell öppningsmatch i ligan, säger Illman.

Finns det en risk för att EIF skulle vara tvungen att spela sina hemmamatcher på en annan ort?

– Det är inte många saker som inte uppfyller ligastandard här, så det kommer inte på fråga. Ingen Ekenäsbo åker någon annanstans för att se på en EIF-match.

Tycker du att fotbollsligans licenskrav är rimliga?

– En viss summa pengar har inte samma betydelse i huvudstadsregionen som på en mindre ort längre bort. Licensförfarandet är ganska krävande.

Ekonomin räddas i år av spelartransfer

Läktare och yttre förutsättningar är en del av det som krävs för att en klubb ska beviljas ligalicens. Ekonomin är en annan. Fotbollsligan förutsätter att klubbarnas ekonomi står på en solid grund.

Då Magnus Illman får frågan om hur Ekenäs IF mår ekonomiskt tar han en konstpaus innan han svarar:

– Affärsverksamhet i aktiebolag kan alltid gå bättre. Men det går inte dåligt. Vi har pengar på ingång via en spelaraffär i Europa. Det kommer att hjälpa verkligen mycket framåt. Oberoende om vi fortsätter i Ettan eller stiger till ligan. Det är en stor grej.

Den förre EIF-spelaren, ivorianen Paul Akoukou, flyttade till Lyon från spanska Real Betis för tre miljoner euro för några veckor sen. Då EIF sålde honom till Betis såg man till att det fanns en vidareförsäljningsklausul i kontraktet.

Det innebär att klubben nu har tiotusentals euro på ingång.

De pengarna kommer väl till pass då ekonomin är ansträngd. EIF finns på protestlistan för obetalda skatter.

– Den betalningen sköts för tillfället. Den är snart ur världen tack vare de pengar som vi får in via spelartransfern, säger Illman.

Om EIF stiger till ligan blir det större utgifter men också klart större inkomster. De lag som spelar i fotbollsligan får via Uefas solidaritetetsättningar och det tv-avtal som trädde i kraft i år ungefär en halv miljon euro årligen.

Fotbollsettan
Klubb1-X-2Poäng
1. EIF15-6-251
2. Gnistan15-6-251
3. MP12-6-542
4. TPS12-4-740
5. SJK Aka12-4-740
5. HIFK8-6-930

Återstående matcher:

EIF: 23.9 MP (borta), 27.9 SJK Akatemia (hemma), 2.10 TPS (borta), 7.10 Gnistan (hemma)

Gnistan: 22.9 HIFK (borta), 27.9 MP (hemma), 1.10 SJK Akatemia (hemma), 7.10 EIF (borta)

MP: 23.9 EIF (hemma), 27.9 Gnistan (borta), 2.10 HIFK (borta), 7.10 TPS (hemma)

TPS: 22.9 SJK Akatemia (borta), 27.9 HIFK (hemma), 2.10 EIF (hemma), 7.10 MP (borta)

Diskussion om artikeln