Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyländska lokalpolitiker och tjänstemän: Kustbanan ska utvecklas och inte bara repareras

En enkelspårig järnväg i solnedgången.
Bildtext Kustbanegruppen hoppas att flera tåg stannar i Sjundeå och Kyrkslätt i framtiden och att de även stannar i Ingå.
Bild: Maria Wasström / Yle

Gruppen av västnyländska kommundirektörer, tjänstemän och politiker som jobbar för kustbanan vill att det bland annat byggs flera mötesplatser för tågen på banan.

Kustbanegruppen önskar att de 80 miljoner som i regeringsprogrammet är avsedda för kustbanan ska användas för att stärka banans kapacitet. Kustbanan är tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo som går via Karis.

Främst önskar de att pengarna används för att bygga mötesplatser för tågen. Utöver det vill gruppen att pengar sätts på nödvändiga reparationer vid stationerna, för att säkerställa projekt som främjar säkerheten och för att utreda möjligheten att utveckla ett stickspår till Joddböleområdet.

Gruppen vill att finansieringen inte enbart ska används för nödvändiga reparationer utan också för att utveckla banan.

Kommunerna i regionen vill också öka mängden lokaltrafik på rutten mellan Helsingfors och Hangö.

Gruppens mål är att de första direkta tågresorna längs sträckan inleds år 2024. I dag går inga direkta tåg till Hangö från Helsingfors. De anser också att det skulle vara viktigt att åtminstone en del av fjärrtågen oftare stannar vid stationerna i Kyrkslätt och Sjundeå och att tåg börjar stanna i Ingå igen.

Kustbanegruppen har representanter från Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.

Källa: Pressmeddelande av Kustbanegruppen 19.9

Diskussion om artikeln