Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ukrainska motoffensiven går in i en avgörande fas inför höstregnen

Den här bilden publicerades av Ukrainas militära säkerhetstjänst på Telegram den 11.9 och visar, enligt Ukraina, att en olje- och gasborrningsplattform i Svarta havet har återerövrats av ukrainska soldater.
Bild: Lehtikuva

Ukrainska styrkor har skördat flera framgångar den senaste veckan. Men storoffensiven i söder låter vänta på sig. Det finns ännu sex veckor innan höstregnen stoppar markoperationer, säger en krigsvetare.

Under den senaste veckan har ukrainska styrkor återtagit flera tidigare ockuperade byar i östra Ukraina. Särskilt kring den hårt drabbade staden Bachmut har ukrainska förband lyckats erövra flera samhällen.

Många experter anser att de här framgångarna kan vara början på ett större genombrott. Andra vill tona ned erövringarna.

– Det här handlar om taktiska framgångar som främst går ut på att binda ryska styrkor i området och hindra ryssarna från att koncentrera sig i södra Ukraina, säger överstelöjtnant Johan Huovinen som är lärare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Samtidigt spelar framryckningen i området en annan roll.

Ifall de ukrainska styrkorna lyckas erövra fler samhällen längs med järnvägen söder om Bachmut når man mycket snart det större samhället Horlivka.

Eftersom Ukraina avancerar också norr om Bachmut finns det risk för att de ryska styrkorna inne i staden blir omringade.

Ukraina rycker fram på tre håll

Den ukrainska motoffensiven har nu pågått tre månader. Och fortfarande finns det minst sex veckor kvar innan höstregnen slår till och förhindrar alla större markoperationer.

Den ukrainska offensiven har tre geografiska tyngdpunkter.

Den första finns i öst kring staden Bachmut. Den andra ligger i regionen Donetsk med fokus på samhället Velika Novosilka.

Den tredje finns i den södra regionen Zaporizjzja där spjutspetsen är riktad mot samhällena Robotyne och Tokmak.

– Tyngdpunkten i motoffensiven ligger nog i söder i riktning Tokmak, säger Huovinen.

Målet är att erövra områdena längs med järnvägen där och komma ner till Azovska sjön för att kunna isolera halvön Krim.

Områden i Ukraina som Ryssland ockuperat 14.9.2023
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Krim i fokus

Den senaste tiden har Ryssland upplevt sina största militära motgångar på halvön Krim.

I onsdags förra veckan lyckades ukrainarna genomföra ett bombangrepp mot den ryska flottbasen i Sevastopol. En stad som har en mytomspunnen plats i Rysslands militära historia.

– Det här var en koordinerad insats där olika ukrainska enheter samarbetade, säger Huovinen. Man kan ana utländska resurser i bakgrunden som utbildat ukrainarna i den här sortens agerande.

Operationen resulterade i att ukrainska sjömålsrobotar träffade två ryska militära fartyg som reparerades i en torrdocka.

Både ubåten ”Rostov-na-Donau” och landstigningsfartyget ”Minsk” skadades svårt i attacken.

Ubåten hade använts för att avfyra kryssningsrobotar mot ukrainska städer, medan fartyget främst hade skött om flottans försörjning till halvön.

– Tack vare att också torrdockan förstördes förlorade också ryssarna möjligheten att underhålla andra fartyg där, betonar Huovinen.

Kostymklädd herreman poserar
Bildtext Överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare på Försvarshögskolan i Stockholm
Bild: Anders G Warne/Försvarshögskolan

Ukraina slog ut luftförsvaret

Något dygn efter attacken mot Sevastopol lyckades Ukraina genomföra en ny spektakulär räd mot Krim.

Den här gången slog man ut det avancerade luftvärnsrobotsystemet S-400 vid en rysk bas i Evpatoria.

– Ukrainarna lyckades skapa en lucka i ryssarnas tidigare så kompakta luftförsvar, säger Huovinen.

Också den här gången skedde attacken koordinerat.

– Specialförband i småbåtar förstörde radaranläggningar som stod på plattformar i Svarta havet, säger Huovinen. På så vis förlorade ryssarna möjligheten till förhandsvarning

Strax därefter flög ukrainska stridsflygplan in och avfyrade robotar mot målet som totalförstördes.

– Den här attacken visar hur viktigt det vore att Ukraina får fler stridsflygplan, säger Huovinen.

Ryska försvarsmakten tvingas nu ersätta systemet genom att flytta anläggningar från andra ryska regioner till Krim.

Ryska folket börjar tvivla

Symbolvärdet för de ukrainska attackerna mot Krim ska inte underskattas.

Krim spelar en avgörande roll i president Putins patriotiska propaganda. Militära misslyckanden på halvön kan få den ryska hemmapubliken att börja tvivla på förutsättningarna för att bevara Krim under Moskvas kontroll.

– För ukrainarna är det viktigt att förstärka känslan av att Krim håller på att isoleras från det övriga Ryssland, säger Huovinen. Och att Moskva inte klarar av att försvara ön.

– Därför tror jag nog att vi kommer att få se många fler attacker mot Krim, fortsätter han.

Kan styrkorna bryta igenom?

I en färsk intervju för The Economist hävdar Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov att de ukrainska styrkorna kan hinna bryta igenom landkorridoren mellan det ockuperade Krim och Ryssland före vintern.

Men Ukrainas ökade förmåga att slå ut ryska mål är inget bevis på att markstyrkorna också klarar av att forcera de hårt befästa ryska försvarslinjerna.

– Ukraina kan helt säkert nå vissa uppsatta mål den närmaste månaden, säger Huovinen. Men det är nog troligt att man inte lyckas forcera linjerna den här hösten.

– Därför kommer vi också att se fortsatta strider också nästa år, säger han. Samtidigt är det viktigt att väst orkar hålla ut och fortsätta ge sitt stöd till Ukraina

USA förväntas fatta beslut om ett nytt stödpaket den här veckan där Ukraina har stora förväntningar på leveranser av robottypen Atacms.