Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De osäkra tiderna märks också vid husfabrikerna: ”Folk bara väntar, nu är det dags att sluta vänta”

Män arbetar med huselement på fabriksgolv
Bild: Kim Blåfield / Yle

Pia Simons vid Simons Element berättar att de märker att de som planerar att bygga ett egnahemshus funderar längre innan de bestämmer sig.

Vid Heikius Hus och Simons Element rullar produktionen på ganska som normalt vid den här tiden på året. Hos andra hustillverkare märks det tydligare att byggandet har minskat.

Hösten är ofta en lugnare period vid husfabrikerna, de som planerar att montera sitt hus till sommaren behöver inte fatta byggbeslutet ännu.

– Folk är igång och frågar om offerter, men de dröjer med besluten. Det är väldigt oklart hur vintern blir och hur mycket jobb vi kommer att ha, säger Pia Simons, vd på Simons Element.

Porträttfoto av kvinna i blå tröja
Bildtext Pia Simons på Simons Element är optimist och tror inte att svackan blir så djup.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Få förfrågningar om småhus

I Heikius husfabrik står vd Göran Heikius bredvid elementen som ska bli ett radhus.

– Det här är början till tolv lägenheter i Krokom i Sverige, tvåvåningslägenheter på 100 kvadratmeter. De kommer att vara leveransklara i början av nästa år.

Hustillverkaren Teri-hus i Kronoby håller omställningsförhandlingar som berör all personal inom alla yrkesgrupper, totalt 35 anställda, målet med förhandlingarna är att minska personalen med minst tio personer.

Svenska Älvsbyhus stänger tillfälligt sin fabrik i Kauhajoki. Enligt företaget är orsaken att den finska husmarknaden går rekorddåligt.

Heikius berättar att deras fabrik är sysselsatt till två tredjedelar i vinter.

– Vi har kapacitet för mera, men vi har ändå en bra bas. Vanliga småhus är det få förfrågningar på. Det finns en del, men det är färre än tidigare. Folk bara väntar, nu är det dags att sluta vänta, säger Heikius.

Heikius säger att det är mindre jobb än vanligt på fabriken.

– Vill man ha ett hus färdigt till jul får man det, det brukar inte vara möjligt annars, säger Heikius.

Göran Heikius vid Heikius Hus i Vörå.
Bildtext Göran Heikius på Heikius Hus säger att man ännu hinner få ett hus att flytta in till i jul.
Bild: Anna Wikman / Yle

Radhus till Sverige

Radhuset som byggs i Heikius fabrik har beställts av Korokoms kommun. Heikius berättar att de har börjat titta västerut mot Sverige för större byggprojekt när kommunerna där satsar på att bygga hyreslägenheter.

Också i Simons fabrik tillverkas som bäst ett radhus, men det är beställt av en byggfirma.

– De reserverar en tomt och startar projektet, men då har de alltid att de ska ha ett visst antal lägenheter sålda innan de vågar starta eller kan starta. Då väntar vi in dem och där är det exakt samma som i småhusbranschen att man avvaktar och tänker, säger Simons.

I Vörå finns flera husfabriker och Pia Simons vid Simons Element berättar att de märker att de som planerar att bygga ett småhus funderar längre innan de bestämmer sig.

Moduler till skolor och daghem byggs året runt och dem beställer kommunerna fortfarande.

– Det är stor efterfrågan på tillfälliga skolor och permanenta skolor, så det försöker vi med hela tiden. Men det märks att det är många som är med i offertrundorna, så det blir förmånliga priser, säger Heikius.

– Jag skulle säga att där rullar det ännu på, där har vi inte sett samma trend att det avvaktar. Kommunerna har framtidstro, men det beror ju på deras budgetar i framtiden också, säger Simons.

Man lägger isolering i huselement
Bildtext Bengt Kaustinen lägger isolering i huselement.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Återinför aravalånet

När Simons jämför 2023 med 2022 säger hon att deras produktion ser ut att minska med 30 procent. Men under coronapandemin byggdes det mera och hon säger att 2021 och 2022 var rekordår.

– Om jag jämför längre bakåt så börjar 2023 vara ett normalt år, säger Simons.

För att anpassa produktionen till efterfrågan har man på Simons Element permitterat personalen, men det har man gjort också tidigare år under lågsäsongen.

– Det är ganska vanligt med permitteringar inom byggbranschen. Det har vi inte klarat oss ifrån, säger Simons.

Göran Heikius har ett förslag på hur man från statligt håll kunde hjälpa byggbranschen.

– Aravalån. Så att alla har en möjlighet att bygga. Om inte bankerna i dag kan sköta om finansieringen så borde staten ta tag i det.

Pia Simons tror på framtiden.

– Jag är ju företagare, så jag är optimist. Jag tror det här är en tillfällig svacka. Jag tror inte vi går in i en djup recession som vi var i på 90-talet. Jag tror det svänger, men frågan är när.

Diskussion om artikeln