Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair ställer in över 20 flyg på grund av utmarschen på Helsingfors-Vanda

Uppdaterad 19.09.2023 20:00.
Juha Heikkinen: "Jag hoppas mitt bagage kommer fram" - Spela upp på Arenan

Anställda vid tre företag som ordnar marktjänster vid Helsingfors-Vanda flygplats har marscherat ut i protest. Protesten påverkar bagagehanteringen på flygplatsen och Finnair ställer in sammanlagt 25 flyg i dag och i morgon.

Utmarschen inleddes i dag på tisdag klockan 15 och den har orsakat störningar i flygtrafiken under eftermiddagen och kvällen.

Flera flyg har försenats med upp till ett par timmar och Finnair ställer in 22 flyg i dag på tisdag och tre i morgon på onsdag på grund av utmarschen. Du kan se vilka flyg som berörs här.

Fler förseningar och köer är också att vänta, enligt Finnair.

Finavia varnar för att det kan bildas köer vid incheckningen och fördröjningar vid bagageutlämningen och att det kan ta längre tid att få bagaget efter att planet landat.

Passagerare uppmanas att kontakta flygbolaget angående frågor om bagaget eftersom det är flygbolagen som ansvarar för resenärernas bagage.

”Spontan protest”

Luftfartsunionen uppger i ett pressmeddelande att det är Finnairs beslut om att sluta erbjuda specifika flygbiljetter som en sorts anställningsförmån som ligger bakom protesten.

Tidigare har anställda vid företagen som ansvarar för marktjänsterna vid flygplatsen fått köpa flygbiljetter till ett rabatterat pris enligt ett zonsystem som bygger på resans längd. Nu har Finnair dragit tillbaka förmånen, enligt Luftfartsunionen.

– Det handlar om en spontan protest och det är inget som Luftfartsunionen har ordnat. När det gäller kollektivavtalet råder arbetsfred mellan arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan, så man får inte bryta avtalet. Det verkar som att man inte lyckats komma överens genom att diskutera och det är beklagligt, säger Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari om utmarschen till Svenska Yle.

Arbetsgivarfacket: Protesten är olaglig

Haapasaari säger att han inte vet exakt hur många personer som tågat ut.

De som deltar i utmarschen arbetar vid Aviator Airport Services Finland, Swissport Finland och RTG Ground Handling.

Det är oklart hur länge utmarschen pågår, men Haapasaari tror att de flesta återvänder till jobbet tills nästa arbetspass.

Servicearbetsgivarna Palta anser att utmarschen är en olaglig protest.

”Det är orimligt att helt utomstående personer drabbas av situationen”, säger förhandlingschef Terhi Salonpää vid Palta i ett pressmeddelande.

Helsingforsbo som ska på utbyte hoppas få bagaget med på flyget

Helsingforsbon Juha Heikkinen är på väg på utbyte till Nagoya i Japan och han hörde om utmarschen när han anlände till flygplatsen. Han ska vara i Japan i 4,5 månader och han säger att han har packat med sig allt han äger i en resväska och en ryggsäck.

– Spännande att se om de här kommer fram. Jag ska åka med tåg från Tokyo till Nagoya för att studera där, säger han till Yle Uutiset.

Man med en reseväska och en ryggsäck vid incheckningen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Juha Heikkinen ska flyga till Tokyo och hoppas att han får med sig sitt bagage på samma flyg.
Bild: Linda Tammela / Yle

Rättelse den 19 september 2023 klockan 19.17: I artikeln stod det först felaktigt att Finnair ställer in 23 flyg, men Finnair ställer de facto in sammanlagt 25 flyg.