Dagens kontor ska kunna locka distansarbetarna tillbaka till arbetsplatsen – berätta: Hurdant kontor skulle du vilja arbeta i?
Allt fler kontor i huvudstadsregionen står tomma. Andelen har på ett år ökat från 11 till 13 procent. Utvecklingen beror på att de företag som vill hyra kontor klarar sig med allt mindre lokaler.
Julia Aarni är ansvarig direktör för uthyresverksamheten på konsultbolaget JLL som är ett globalt konsultföretag inom fastighetsbranschen.
Hon påpekar att Helsingforsregionen har haft en relativt stor procent tomma kontorsfastigheter redan en längre tid.
– Inte är det ju något som stör invånarnas dagliga liv, men fastighetsinvesterarna har några problematiska objekt i sina portföljer.
”Kontoren ska vara flexibla”
Nu ser andelen tomma kontor ut att öka också i framtiden. En orsak är att företag nu har andra krav på sina kontor än före coronakrisen.
– Utvecklingen går mot kontor där de som är på arbetsplatsen så bra som möjligt ska kunna samarbeta med dem som arbetar på distans. Kontoren ska vara flexibla så att man kan arbeta i dem på många olika sätt, säger Julia Aarni.
Ett modernt kontor ska inte bara ha öppna kontorslandskap eller enskilda rum. Det behövs många olika sorters utrymmen så som teams-rum och rum för dem som arbetar tillsammans med projekt. Kontoren ska också vara högklassiga så att distansarbetarna lockas tillbaka till arbetsplatsen.
Även om företagen kräver allt mer av sina kontorslokaler kan de vara mindre till sin storlek än förr.
– Vi ser att den totala volymen kommer att minska, men det är inte en explosionsartad utveckling, säger Julia Aarni.
Avståndet till tåg eller metro avgör mycket
Det är inte bara kontorslokalen i sig som avgör om den intresserar dagens arbetsgivare.
Julia Aarni räknar upp flera faktorer som avgör om en kontorslokal blir uthyrd eller inte.
– Det är en kombination av läget, avståndet till Helsingfors centrum, service och restauranger. Också kollektivtrafiken har en stor betydelse. Helst ska kontoret ligga nära tågskenor eller metron.
Till exempel Helsingfors centrum och Böle räknas ha mycket service och ett bra läge.
I stadskärnan hyr företag gärna också in sig i gamla hus. Längre från stadens centrum är det viktigare att kontoret ligger i ett förhållandevis nytt hus.
Många tomma lokaler i Sockenbacka
I de fastigheter som varken har ett fördelaktigt läge eller är moderna är läget dystrare.
– Det är svårare att locka hyresgäster till sådana fastigheter. Fastighetsägarna måste antingen satsa på sitt koncept eller så kanske de fastigheterna måste användas till något helt annat. Kanske bostäder, säger Julia Aarni.
Hon nämner Sockenbacka som ett område som har många tomma kontorslokaler som är svåra att hyra ut. Helt vill hon ändå inte utdöma områden som inte i dag lockar företag.
– Storhelsingfors är en växande region. Områden som inte är populära i dag kan bli det i framtiden. Det kommer säkert att behövas många olika typer av fastigheter på olika håll i huvudstadsregionen.
Det tips hon ger till fastighetsägarna är att de ska satsa på sina objekt och försöka bli det vinnande objektet i sin delmarknad.
Läget dåligt i Helsingforstrakten
På många sätt verkar det för tillfället som om problemen på fastighetsmarknaden är stora i huvudstadsregionen. Redan länge har det varit klart att det främst är där som många nybyggda bostäder står tomma.
Det är också där det största antalet tomma kontorslokaler finns.
– Man kommer säkert att se motsvarande trender på många mindre orter, men Åbo och Vasa har haft ganska få tomma utrymmen. De kommer sannolikt inte att få några större problem på det här området, säger Julia Aarni.
Hurdant kontor skulle du vilja arbeta i? Berätta i kommentarerna!