Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors avvaktar – nämnd säger nej till patientavgifter på vårdcentralerna

Helsingfors tar inte i bruk avgifter för besök på vårdcentraler, i alla fall inte än. Det har social-, hälsovårds- och räddningsnämnden bestämt.

Däremot ska man förbereda sig på att avgifterna kan bli obligatoriska genom en lagändring. Helsingfors är den enda staden i Finland där dessa avgifter inte uppbärs.

Förslaget att införa avgifter för besök vid vårdcentraler lades fram för att balansera ekonomin inom stadens vårdsektor. Det skulle ha lett till inkomster på 8 miljoner euro.

Men frågan om avgifterna kan återigen bli aktuella senare i höst, ifall fullmäktige bestämmer sig för det vid behandlingen av nästa års budget.

Relaterat

Mika Kanto fotograferad utanför Kvarnbäckens hälsostation i Helsingfors.

Klientavgifterna delar åsikterna starkt: ”Finländarna vågar inte ställa sig på barrikaderna”

Regeringen vill förenhetliga avgifterna på nationell nivå.

Anne Vuori och Harry Wikström fotograferade utanför klubblokalen i Månsas.

Stora hyreshöjningar tvingar till flytt och svåra val: ”Ska jag skippa bilen eller bastun?”

En bieffekt är att färre söker sig till lågavlönade jobb.

Felparkeringsavgiften höjs i Sibbo från och med i höst

Från och med den 15 september höjs avgiften för felparkering i Sibbo till 50 euro. Tidigare har den varit 40 euro.

Inrikesministeriet har utfärdat en förordning om felparkeringsavgiften. Det här gör de utifrån förslag som kommer från kommunerna eller polisen.

Både polisen i östra Nyland och Sibbo kommunstyrelse stöder en höjd avgift. Bland annat eftersom den redan är 50 euro i Borgå och i Kervo.

Sibbo har inga egna parkeringsövervakare och därmed är det polisen som delar ut parkeringsböter där.

Felparkeringsavgifterna i Åbo centrum stiger – samma sker på tre andra orter

Inrikesministeriet har utfärdat en förordning om felparkeringsavgift. Höjningen av felparkeringsavgifterna träder i kraft den 15 september.

Felparkeringsavgiften höjs i enlighet med de förslag som lämnats till inrikesministeriet i parkeringsavgiftszon 1 i Åbo centrum från 60 euro till 80 euro.

Avgifterna höjs också i Nurmijärvi, Tusby och Sibbo från 40 euro till 50 euro. I övriga kommuner och städer ändras felparkeringsavgiften inte.

Ändringar i felparkeringsavgifterna sker vanligen en gång om året. Det är oftast kommunen som lägger fram ett förslag till höjning av felparkeringsavgiften. Också polisen kan föreslå att avgiften höjs. Innan förordningen utfärdas begär inrikesministeriet utlåtande om förslagen av polisinrättningarna.