Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ami Aspelund jubilerar efter 50 år på scen

En skrattande sångartist poserar.
Bild: @Pette Rissanen Photography / Yle

Ami Aspelund firar ett riktigt jubileumsår i år. Hon har fyllt 70 år och är fullt upptagen med både musikal och konserter.

Det har förflutit 50 år sedan då 20-åriga Vasabon Ami Aspelund sjöng sig in i den finländska schlagervärlden med första hitten Apinamies. Där och då började hennes karriär som sjungande skivartist.

Ami Aspelund jubilerar med musikal och turné

47:38

År 1982 kom hon tvåa i finländska Eurovisionsuttagningen med låten Mitt äppelträd, en sång som blivit ett visitkort för hennes finlandssvenska fans.

Ett år senare, 1983, tog hon hem segern i samma tävling och Finland representerades av Ami Aspelund med Fantasiaa i ESC i München.

Hela 80-talet gick i övrigt till de storslagna krogshowerna som hon skapade tillsammans med sin dåvarande man, kapellmästaren och pianisten Kari Kuusamo.

Schlager på finska gjorde henne känd för hela finska folket.

Men Ami Aspelund har aldrig åkt in i något musikaliskt fack. Hon har rört sig över genregränserna och sjungit allt från schlager till musikal, visor och till och med sydafrikansk klicksång alá Miriam Makeba, Amis stora idol.

Just nu spelar hon rollen som Olga i musikalen Såsom i himmelen (Niin kuin taivaassa) på Seinäjoki Stadsteater.

– Ett tufft och krävande jobb för en 70-åring, konstaterar Ami Aspelund.

I oktober–november 2023 åker hon ut på jubileumsturné med en rad välkända musiker. Showen ”50 år liv på estraden” gästar bland annat Karis, Helsingfors och Grankulla.

Efter fem decennier i rampljuset gör Tenalabon Ami Aspelund precis det hon alltid önskat; underhållning och show med en blandning av musik från olika genrer.

Så denna höst får publiken än en gång möta Ami Aspelund på scen. Hon är en artist vid full vigör efter 50 år på estraden.

– I den här branschen går man inte i pension så länge man står på benen och rösten håller, skrattar Ami.