Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zelenskyj och Biden varnar för följderna ifall stödet till Ukraina sviktar

Uppdaterad 20.09.2023 11:19.
Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden varnar för att den ryska aggressionen inte stannar vid Ukraina. - Spela upp på Arenan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Joe Biden varnar för att den ryska aggressionen inte stannar vid Ukraina. De två ledarna talade inför FN:s generalförsamling i tisdags.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i sitt tal inför FN:s generalförsamling att Ryssland använder mat, energi och barn som vapen i sitt krig mot Ukraina.

– Ryssland lär barnen att hata Ukraina och alla band med familjemedlemmar i Ukraina bryts. Ukrainska barn kidnappas. Det är tydligt att Ryssland håller på att genomföra ett folkmord.

Zelenskyj varnade för att den ryska aggressionen inte kommer att stanna vid Ukraina utan innebär ett direkt hot mot andra länder.

I sitt tal sa han också att Ukraina planerar ordna ett internationellt fredsmöte dit alla som inte stöder aggressivt agerande ska bjudas in.

USA:s president Joe Biden sa att världen måste fortsätta stå på Ukrainas sida mot Rysslands invasion och stödja Ukraina i landets frihetskamp.

– Ryssland bär ansvaret för kriget och har makten att avsluta kriget genast, sa Biden i sitt tal inför generalförsamlingen i New York.

Biden underströk också att stödet till Ukraina inte får svikta.

Samtidigt finns det tecken på att vissa länder inte längre är lika angelägna att bistå Ukraina.

Det handlar framför allt om länder som anser att alltför mycket fokus ligger på Ukraina och dessa länders problem och bekymmer därför hamnar i skymundan.

Utrikesminister Elina Valtonen som deltar i FN-mötet i New York tonar ändå ner en möjlig splittring. Hon säger till svenska Yle att de diskussioner hon har fört visar att det fortfarande finns en stor förståelse för Ukrainas kamp mot den ryska aggressionen.

– Många länder i till exempel Afrika har sagt till mig att kriget i Ukraina är ett bevis på att FN:s system för regelbaserad världsordning verkligen behövs. De förstår att vi först måste hjälpa Ukraina för att sedan kunna hjälpa dem med deras problem.

Utrikesminister Valtonen: Det finns en bred förståelse för att Ukraina är prioritet nummer ett - Spela upp på Arenan