Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De hårdaste vindarna har rört sig till Ryssland – stormen Varpu fällde träd på tågskenor, vägar och hustak

Uppdaterad 20.09.2023 15:01.

Höststormen som fått namnet Varpu har orsakat skador i södra och mellersta Finland under morgonen och dagen. Nu har ovädret rört sig österut över den ryska gränsen.

De hårdaste vindarna har avtagit i Finland och stormen Varpu har nu rört sig österut över den ryska gränsen. Det säger jourhavande meteorologen Juha Jantunen vid Meteorologiska institutet.

Dagens oväder rörde sig snabbt över landet i och med att de hårdaste vindarna höll sig över mark- och havsområden i bara ett fåtal timmar.

Inga personskador

Som mest blåste vinden upp till 30 meter i sekunden i vindbyarna vid Tammerfors flygplats på morgonen och det snöade över 20 centimeter i Lappland.

I Helsingfors och vid mätstationen på Helsingfors-Vanda flygfält blåste det upp till 20–25 meter i sekunden när vinden var hårdast.

Räddningsverket i Västra Nyland uppgav på eftermiddagen att stormen orsakade cirka 60 skadebekämpningsuppdrag på morgonen och förmiddagen.

Främst handlade det om träd som fallit och skadorna förblev mindre än man befarat på förhand, enligt räddningsverket.

I mellersta Finland var flera vägar ur bruk och ett radhus skadades då ett träd föll ner. Inga personskador som skett på grund av vädret har rapporterats.

Mellan Uleåborg och Kontiomäki föll träd över tågrälsen och orsakade ett elavbrott och störningar i tågtrafiken.

Snö och blåst i Levi.
Bildtext I Levi föll säsongens första snö på tisdagskvällen. På onsdagen blåser det hårt på många håll i landet.
Bild: Kati Rantala / Yle

I Letala i Egentliga Finland fick vinden takplåtar vid en bensinstation att lossna så att plåtarna föll ner på gården. Området spärrades av och röjdes på morgonen.

Runt om i landet har också tusentals hushåll varit utan el under dagen. Klockan 14.45 visade Energiindustrins elkarta att över 10 000 hushåll var utan elektricitet.

Snöfall och varningar för farliga vindar

Meteorologiska institutet varnade för mycket farliga vindar i Norra Karelen på dagen. På morgonen gällde varningen också Nyland samt Södra och Norra Savolax.

I Mellersta och Norra Lappland var vinden inte kraftig, men där fick invånarna däremot tampas med dåligt väglag på grund av snöfall eller snöblandat regn.

Skog i snöskrud i Saariselkä.
Bildtext Snöigt landskap i Saariselkä. Läsarbild.
Bild: Päivi Suomi / Lukijan kuva

Under natten och morgonen snöade det upp till 20 centimeter på sina håll.

I Kittilä och Saariselkä snöade det för första gången i år och det kom också rikligt med snö: 23 centimeter i Kittilä och 21 centimeter i Saariselkä.

Hela havet stormade

Stormvarningar gällde också till havs. Värst var läget på Finska viken, Norra Östersjön och Skärgårdshavet – där rådde sydvästlig storm med 21 meter i sekunden.

På norra Östersjön, alltså söder om Åland, kan det till och med blåsa upp till 28 meter i sekunden.

På samtliga havsområden gäller varning för både hård vind och kraftig sjögång i princip ända till onsdagseftermiddagen.

Artikeln uppdaterades klockan 11.20 med ny information om stormen Varpu och ytterligare ny information klockan 14.48.

Skicka in din stormbild till justnu@yle.fi! Bilder som skickas in kan publiceras på Svenska Yles webb.

Diskussion om artikeln