Lättade föräldrar – inget krav att en sjuåring klarar sig ensam i Ekenäs simhall
Det är lättade föräldrar i Ingå och Karis som tar emot budet att de fortfarande får gå med de yngsta skolbarnen till omklädningsrummen i Ekenäs simhall även om barnet och föräldern inte är av samma kön.
Nino Ellenberg i Karis har två döttrar som nu är åtta och tolv år. Han blev orolig för att inte kunna besöka simhallen tillsammans med åttaåringen efter de nya regler som nu gäller i Ekenäs simhall.
Det är nämligen så att barn som har uppnått skolåldern ska använda omklädningsrum och duschrum för eget kön, enligt de nya regler som kultur- och fritidsnämnden i Raseborg beslöt om den 14 september 2023. Det innebär att barn från första klass inte längre får gå in i samma omklädningsrum som en vuxen av annat kön.
Cecilia Grönholm i Ingå reagerade också på beslutet.
– Min första reaktion var att det finns barn i första klass som ännu behöver hjälp före och efter simningen. Det är ett stort ansvar att ge en sjuåring.
Ingen svart-vit regel
Men riktigt så här svart och vitt är det inte. Raseborgs fritidschef Fredrika Åkerö förklarar att om man har ett barn i yngre skolåldern som inte klarar av hela processen med att öppna skåp, klä av sig, duscha, få på sig baddräkten och gå ut i simhallen så får en vuxen ta barnet med även om man inte är av samma kön.
Kunde nämnden ha uttryckt sig tydligare? Nu låter det som ett absolut beslut.
Fredrika Åkerö svarar att det är svårt med regler och det är viktigt att de är tydliga och inte lämnar utrymme för tolkningar.
– Men vi anpassar oss och vill inte orsaka rädsla. Vi tror att barnen klarar sig om man diskuterar detta tillsammans.
Det handlar om att alla ska trivas och för att göra det tydligt så behövs en regel om åldern.
Fritidschef Fredrika Åkerö
Nino Ellenberg tycker att det är fint att han fortfarande kan hjälpa sin dotter i simhallen i Ekenäs.
– Min åttaåriga dotter kan inte vara ensam i damernas omklädningsrum. Hon är så liten att hon knappt kan låsa skåpet ordentligt.
Cecilia Grönholm är glad över att barn i början av skolåldern får vara med en vuxen av annat kön i omklädnings- och duschrummen.
– Jag tycker att det inte borde finnas en åldersgräns. Barn har så olika behov, det finns även 10- och 11-åringar som inte klarar sig själva.

Cecilia Grönholm i Ingå: Unisexrum i simhallen en bra idé
Respons om stora barn i omklädningsrummen
Fredrika Åkerö, fritidschef i Raseborg, berättar att regeln infördes eftersom det funnits tillfällen då stora pojkar varit på damernas sida och flickor på herrarnas.
– Det fungerar inte då man ska duscha utan baddräkt. Det handlar om att alla ska trivas och för att göra det tydligt så behövs en regel om åldern.
Har ni fått klagomål om det här?
– Inte helt och hållet, men vi har fått respons och vi har gjort egna iakttagelser att det inte alltid är lämpligt.
Åkerö hoppas att familjerna pratar med sina barn och hittar en lösning som gör att alla känner sig trygga.
– Det är inget krav att man ska klara sig själv från sjuårsåldern, men det är något man kan sträva efter och inse att det inte är lämpligt att ta med sig ett barn av annat kön då barnet är 9, 10, 11 eller 12 år.
Kommer ni att övervaka detta?
– Nej, det gör vi inte. Men samtidigt är det en fingervisning om hur vi önskar att det ska se ut.
Vad händer om lite äldre barn är så att säga i fel omklädningsrum?
– Det beror på hur andra kunder reagerar, alla har rätt till trygghet och kroppslig integritet och det beror på din familjs behov. Det är inte lätt att sätta en absolut gräns då barn är så olika, men den här regeln är ett stöd och en uppmuntran att diskutera hur simhallen fungerar. Jag tror att det inte är ett problem för de flesta barn.

Pappa i Karis: Min dotter behöver ännu hjälp i Ekenäs simhall
Efterlysning: Olika sorters rum
Cecilia Grönholm efterlyser olika omklädningsrum. Det hoppas hon på i samband med renoveringen av simhallen.
– De skulle gärna få finnas omklädningsrum för familjer eller unisexrum. Då kan man välja det som passar bäst.
Grönholm har använt unisexrum i en simhall i Sverige för flera år sedan.
– Det var inga problem för min del att där fanns både män och kvinnor. Det är något som min familj skulle använda med tanke på att vi har tre små barn, det är lättare att besöka simhallen om båda föräldrarna är tillsammans.
Förutom dam- och herrsidan i simhallen, så finns två omklädningsrum och en dusch för bland annat dem som är rullstolsburna. Fredrika Åkerö konstaterar att behovet av olika omklädningsrum ökar.
– Det finns behov av det bland barn med specialbehov, bland dem som har social ångest eller lider av psykisk ohälsa, rullstolsburna och så vidare. Behovet ökar och det gäller för oss att kunna bemöta det. Det är viktigt för det psykiska och fysiska välmåendet att kunna simma, så vi måste göra vägen in i simhallen så bra som möjligt.
Åkerö säger att olika lösningar diskuterats i arbetsgruppen som jobbar med renoveringen, men i det här skedet är det inte möjligt att utöka antalet omklädningsrum.