Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hamn och Kasköbanan får pengar om regeringens budgetförslag går igenom

Järnvägsspår som leder till Kaskö hamn.
Bildtext Kasköbanan får planeringsanslag i regeringens budgetförslag. Arkivbild.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Riksväg åtta, Vasa hamn och Kasköbanan är tre av många punkter på regeringens investeringslista för nästa år. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) från Vasa är nöjd.

Sent på tisdagskvällen presenterade regeringen sitt budgetförslag för 2024. Hela budgeten ligger på 88 miljarder euro men innehåller också ett underskott på 11,5 miljarder euro.

- Det är negativt på det sättet att staten gör ett visst underskott och man kommer att tvingas anpassa, men samtidigt är jag glad att man också satsar i det här budgetförslaget. Jag anser själv att man inte kan försöka springa i kapp underskottet på en enda gång, säger Joakim Strand (SFP).

Regeringen väljer bland annat att satsa på infrastrukturen runt om i landet. I Österbotten kommer bland annat farleden in till Vasa hamn fördjupas, riksväg åtta få omkörningsfiler mellan Edsevö och Lepplax i Pedersöre, korsningen i Ytterjeppo med riksväg åtta i Nykarleby ska åtgärdas, Jakobstads hamnväg ska färdigställas och Kasköbanan ska få planeringsanslag.

Det handlar om åtskilliga projekt runtom i landet som regeringen väljer att satsa på för att stödja tillväxten och de behov som näringslivet har.

Också Karleby-Jakobstads flygplats får fortsatt stöd i regeringens budgetförslag. Flygplatsen i Kronoby är en av fem regionala flygplatser som får dela på ett trafikstöd om 38 miljoner euro.

– De regionala mindre flygfälten hålls vid liv. De kommande åren ska vi förstås sikta på att det ska bli marknadsmässigt lönsamt, säger Strand.

En leende Joakim Strand i ett soligt sommarvasa.
Bildtext Joakim Strand (SFP) är nöjd med regeringens budgetförslag. Arkivbild.
Bild: Anna Ruda / Yle

Joakim Strand lyfter också fram centret för patient- och klientsäkerhet som rent fysiskt finns vid Vasa centralsjukhus.

– En sak som ekonomiskt inte är jättestor, men som strategiskt är väldigt viktig är finansiering för patient- och klientsäkerhetsarbetet vid Österbottens välfärdsområde.

Finns det något som du saknar för Österbotten?

– Världen blir aldrig helt färdig på en gång. Nu har vi mycket jobb framför oss. När det gäller infrapaketet för hela västkusten som nämns i regeringsprogrammet har vi mycket som vi bör kunna hämta in under regeringsperioden. Det finns saker att göra när det gäller att få hem pengar kring forskning och utveckling och innovationer i samverkan med högskolor och näringslivet.

Diskussion om artikeln