Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lamor tar över bankhuset vid Krämaretorget i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
östnylands andelsbank sålde fastigheten vid krämaretorget till lamor
Bildtext Det drygt hundra år gamla bankhuset blir internationellt businesscentrum
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgåföretaget Lamor skapar en internationell miljö för sig själv och för andra tillväxtbolag i det drygt hundra år gamla bankhuset vid Krämaretorget i Borgå.

Förhandlingar har förts under våren och sommaren med många olika aktörer. Ett avtal mellan Östnylands andelsbank och företaget Lamor Corporations ägare Fred, Petter och Niko Larsen undertecknades förra veckan. Avtalet gäller aktiestocken i Krämaretorgets fastighetsaktiebolag.

- Målet har hela tiden varit att hitta en lokal ägare som skulle vara beredd att på lång sikt äga och utveckla fastigheten. Köpesumman är förvisso viktig, men vi har från första stund ganska långt prioriterat köparen. Vi är med andra ord mycket nöjda med att fastigheten blir kvar i "östnyländsk ägo", säger Östnylands andelsbanks verkställande direktör Mauri Molander.

Nedre våningen hyrs ut

Lamor Corporation är ett företag som globalt erbjuder optimala lösningar och utrustning för oljebekämpning. Företaget har kontor och utrustning på olika håll i världen. Lamor exporterar till cirka 130 länder och huvudkontoret i Borgå besöks årligen av gäster från över hundra länder.

- Bankhuset kommer att bli något av ett internationellt businesscentrum där vi verkar i de två översta våningarna. De övriga lokalerna hyrs ut till tillväxtbolag och eventuellt också start-up-bolag, säger Lamors verkställande direktör Fred Larsen.

nico larsen, petter larsen, mauri molander och fred larsen 20.11.15
Bildtext Nico Larsen, Petter Larsen, Mauri Molander och Fred Larsen.
Bild: Yle/Stefan Härus

I fastigheten finns det både mindre och större kontorsenheter med all nödvändig infrastruktur för företagsverksamhet och nätverksskapande.

Plåttaket repareras

Bankverksamheten i fastigheten upphör vid årsskiftet och flyttar till Östnylands andelsbanks nyrenoverade utrymmen vid Fredsgatan.

Under vårens lopp kommer nödvändiga ändringsarbeten att göras i fastigheten vid Krämaretorget. Också byggnadens plåttak ska repareras.

Larsens räknar med att Lamor kan flytta in i den gamla bankfastigheten i augusti 2016. Cirka 55 Lamoranställda kommer att arbeta i huset.

Östnylands andelsbank har verkat i huset vid Krämaretorget sedan år 1990. Det var Föreningsbanken som lät bygga huset år 1911.