Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Utmarschen på Helsingfors-Vanda har avslutats – över 2 000 resväskor blev kvar på flygplatsen

Människor med reseväskor vid incheckningen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Protesten påverkade bagagehanteringen på Helsingfors-Vanda flygplats och Finnair ställde in flyg. I dag väntas flygtrafiken löpa normalt.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Protesten som anställda vid tre bolag som ordnar marktjänster vid Helsingfors-Vanda flygplats startade i går på tisdagen har avslutats.

Utmarschen påverkade i synnerhet Finnairs flyg i och med att bolaget ställde in över 20 avgångar.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist säger till Yle Uutiset att alla anställda har återvänt till jobbet i morse och att utmarschen inte påverkar flygen i dag.

– Morgonens flyg har avgått normalt, säger Tallqvist.

2 000 väskor ska nu skickas till rätt ägare

Utmarschen inleddes på tisdagseftermiddagen klockan 15 och orsakade störningar i flygtrafiken under eftermiddagen och kvällen. I går avbokades upp till 47 avgångar, enligt Yle Uutiset.

Bagagehanteringen försenades och incheckningen likaså. Enligt Tallqvist blev cirka 2 000 resväskor kvar på flygplatsen i går för att man på grund av utmarschen inte fick med dem på planet.

Finnair har börjat organisera så att väskorna når fram till sina ägare, säger Tallqvist.

Protesten handlar om slopad biljettförmån

Luftfartsunionen uppgav i går i ett pressmeddelande att det var Finnairs beslut om att sluta erbjuda specifika flygbiljetter som en sorts anställningsförmån som orsakade protesten.

Tidigare har anställda vid företagen som ansvarar för marktjänsterna vid flygplatsen fått köpa flygbiljetter till ett rabatterat pris enligt ett zonsystem som bygger på resans längd. Nu har Finnair dragit tillbaka förmånen, enligt Luftfartsunionen.

De som deltog i utmarschen arbetar vid Aviator Airport Services Finland, Swissport Finland och RTG Ground Handling.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel ”Työntekijöiden ulosmarssi loppui Helsinki-Vantaalla, mutta 2 000 laukkua on edelleen saamatta” skriven av Laura Kangas.

Diskussion om artikeln