Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gymnasieelever tar efter protesten vid HU och ockuperar gymnasiebyggnad i Helsingfors: ”Nej till nedskärningarna”

Uppdaterad 20.09.2023 12:42.
Gymnasieelever som ockuperat skolan Kallion lukios aula i Berghäll i Helsingfors. Eleverna protesterar mot regeringens nedskärningar.
Bildtext Demonstranterna har samlats i skolans aula.
Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Studerande vid gymnasiet Kallion lukio i Berghäll i Helsingfors uppger att de har ockuperat gymnasiebyggnaden i protest mot regeringens nedskärningar. Demonstranterna har också tagit över gymnasiets Instagramkonto, där de informerar om protesten.

”Nej till nedskärningarna” lyder gymnasieelevernas första krav, som uppges i ett inlägg på Instagramkontot.

Eleverna kräver också att Helsingfors stad och skolorna ska stödja studenternas protest och motsätta sig regeringens politik.

Demonstranterna menar att Orpos regering gör livet svårare för studerande i och med de planerade nedskärningarna i studie- och bostadsbidraget.

”Då regeringen lättar på skatterna för de allra rikaste och samtidigt tar från studerande och andra låginkomsttagare är det oundvikligt för oss att göra motstånd”, står det i kravlistans motiveringar i Instagraminlägget.

Protesten pågår tillsvidare

Gymnasiebyggnaden ockuperas tillsvidare, men demonstranterna uppger att protesten inte kommer att störa studentskrivningarna som ordnas i morgon på torsdagen.

Kide Rinne som är viceordförande för Kallion lukios elevkårsstyrelse säger till Yle Uutiset att styrelsen inte ordnar protesten, men Rinne deltar själv i demonstrationen i egenskap av elev.

– Vi hoppas att beslutsfattarna hör ungas och studerandes oro om vår utkomst. Framtidens proffs är oroliga för sin framtid, säger Rinne.

Gymnasieelever i Kallion lukios aula. En del sitter med sina bärbara datorer i famnen. Eleverna har ockuperat skolan i protest mot regeringens nedskärningar.
Bildtext Enligt Kide Rinne har demonstrationen gått lugnt till på onsdagen.
Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Enligt Rinne har protesten förlöpt lugnt i skolan och lärarna har varit förstående. Aulan har fyllts av banderoller och där finns också spel och en kaffemaskin.

– Vi har sjungit skolans låt ”Kalliolle kukkulalle” med nya mer ställningstagande ord, säger Rinne.

HU:s huvudbyggnad ockuperades på tisdagen

I går på tisdagsmorgonen ockuperade studerande också Helsingfors universitets huvudbyggnad.

Efter presskonferensen där regeringens budgetförslag presenterades på tisdagskvällen meddelade demonstranterna att budgetförslaget är en ”förväntad besvikelse” och att de tänker fortsätta protestera.

Iltalehti var först med att rapportera om nyheten om gymnasieelevernas protest.

Artikeln uppdaterades klockan 12.42 med citat av en elev vid skolan som Yle Uutiset har intervjuat.