Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Finland – så här går besöket till

Uppdaterad 21.09.2023 10:17.
Kronprinsessan Victoria besökte Hanaholmens kulturcentrum på onsdagen. - Spela upp på Arenan

Kronprinsessan Victoria besöker Finland onsdag–torsdag. Svenska Yle sänder live från Hanken och Lovisa under torsdagen.

Under kungliga besök tenderar programmet att vara späckat och det gäller även det svenska kronprinsessparets Finlandsbesök.

Kronprinsessan Victoria inledde besöket på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo på onsdagseftermidagen, på dagen 50 år efter att avtalet om grundandet av kulturcentret för Sverige och Finland undertecknades.

Bakgrunden till kulturcentrets grundande var att Sverige år 1967 för att markera republiken Finlands 50-årsdag efterskänkte 100 miljoner kronor i krigstida skulder. I gengåva beslutade den finska regeringen att skapa ett gemensamt administrerat kulturcentrum för att utveckla samarbetet mellan Sverige och Finland.

Kronprinsessan Victoria välkomnas till Hanaholmen av kulturcentrets vd Gunvor Kronman.
Bildtext Kronprinsessan Victoria välkomnades på onsdagen till Hanaholmen av kulturcentrets vd Gunvor Kronman (till vänster).
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

I sitt tal hänvisade kronprinsessan till år 1975, då kulturcentret invigdes av hennes far kung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen.

– Då precis som nu konstaterades hur nära de historiska banden är mellan våra två länder. I dag är våra länder ännu närmare varandra än kanske någonsin tidigare i modern tid, konstaterade kronprinsessan Victoria.

Republikens president Sauli Niinistö deltog i 50-årsfestligheterna med en videohälsning eftersom han leder Finlands delegation under FN:s generalförsamling i New York den här veckan. Presidenten passade på att tacka kungafamiljen för förra veckans festligheter i Stockholm, då han deltog i firandet av kungens 50-årstronjubileum.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström deltog med en videohälsning.

Onsdagseftermiddagens program på Hanaholmen kan man följa via kulturcentrets webbsändning.

Fyra poliser står utanför Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Bildtext Under hela kronprinpressparets besök är säkerhetsarrangemangen stringenta. De här poliserna var på plats utanför Hanaholmens kulturcentrum på onsdagen.
Bild: Lehtikuva

Torsdagen inleds på Sveaborg

Vid niotiden på torsdagsmorgonen besöker kronprinsessan Victoria tillsammans med prins Daniel Sveaborg för att bekanta sig med Finlands och Sveriges gemensamma historia.

Sveaborg har funnits med på Unescos världsarvslista sedan år 1991 som ett exempel på europeisk befästningsarkitektur från 1700-talet.

En turistbåt i Helsingforsvattnen. Till höger sticker kyrktornet på Sveaborg upp.
Bildtext Sveaborg till höger på bilden. Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Kronprinsessparet ska bland annat besöka Ehrensvärdmuseet som är inhyst i en byggnad vid Stora Borggården som var tjänstebostad för fästningens kommendanter. Den första invånaren var fästningens grundare Augustin Ehrensvärd.

Samfundet Ehrensvärds ordförande Jussi Nuorteva uppger att de kungliga gästerna av säkerhetsskäl inte kommer att åka den allmänna färjan till Sveaborg, utan att transporten till och från ön sköts på annat sätt.

 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ser glada ut med en blombukett i cellofan i handen. Bakom dem syns ett stor grupp människor bakom ett kravallstaket.
Bildtext Kronprinsessparet besökte Åbo år 2011. Arkivbild.
Bild: Vesa-Matti Vaara / EPA

Lunch på Hanken – följ med vår direktsändning

Vid 11-tiden på torsdagen anländer kronprinsessparet till Svenska handelshögskolan i Helsingfors, där de ska äta lunch tillsammans med studerande klockan 11.35.

Den delen av besöket kommer Svenska Yle också att bevaka med direktsändning på webben, så håll koll på svenska.yle.fi för att inte missa kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Helsingfors.

Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, Hanken, flaggor utanför byggnaden i Helsingfors.
Bildtext Svenska handelshögskolan i Helsingfors serverar kunglig lunch. Arkivbild.
Bild: Sonja Sajavaara / Yle

För studerande vid Hanken innebär det kungliga besöket vissa specialarrangemang. Huvudingången vid Arkadiagatan kommer att vara stängd klockan 10–13 på torsdag och i stället får studerande använda ingången på Runebergsgatan.

Resans höjdpunkt: Victoriaplatsen i Lovisa

På torsdag eftermiddag besöker kronprinsessparet Lovisa och även då bjuder Svenska Yle på webbsändning från festligheterna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ser glada på en balkong. Kronprinsessan är klädd i en blommig klänning och blå pillerhat. Hon vinkar.
Bildtext Förra veckan vinkade kronprinsessparet från balkongen på Kungliga slottet i Stockholm i samband med kung Carl XVI Gustafs trontillträdesjubileum.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Lovisabesöket inleds med att kungligheterna anländer till Lovisa torg ungefär klockan 13.45. Allmänheten kommer att kunna se kronprinsparet när de vinkar från Rådhusets balkong.

Karta över centrala Lovisa med en krona vid torget och en krona vid Gamla Strand. En pil visar riktningen för Drottningstranden.
Bildtext Första delen av det kungliga besöket i Lovisa äger rum vid torget vid Rådhuset. Vid Gamla Strand får kronprinsessan blommor.
Bild: Lovisa stad

De kungliga gästerna tar sig därefter från Rådhuset till Drottningstranden till fots. I Gamla Strand ska barn överräcka blommor till kronprinsessan för att välkomna henne till Lovisa.

Ungefär klockan 14.15 kulminerar besöket i Lovisa när kronprinsessan inviger skvären på Drottningstranden i Lovisa, som därmed får namnet Victoriaplatsen.

Karta över bron mellan Gamla Strand och Drottningstranden i Lovisa. En krona markerar kronprinsessans förestående besökv vid Drottningstranden. Två parkeringsområden i närheten av Drottningstranden är också markerade, den ena vid Skärgårdsvägen och den andra vid Alvägen.
Bildtext Andra delen av det kungliga besöket genomförs på andra sidan Lovisaviken, vid Drottningstranden. Den flytande bron mellan Gamla Strand och Drottningstranden är stängd för allmänheten under kronprinsessparets besök.
Bild: Lovisa stad

För att undvika trängsel rekommenderar Lovisa stad att de som kommer för att följa kungligheterna väljer om de kommer till Drottningstranden, Lovisa torg eller Gamla Strand, eftersom det inte är möjligt att följa efter kungligheterna. Under det kungliga besöket är den flytande Kronobron stängd för allmänheten.

Sött avslut: Fazer i Vanda

På torsdag eftermiddag strax före klockan 16 väntas kronprinsessparet anlända till sötsakskoncernen Fazers besökscenter i Vanda.

I samband med besöket träffar kronprinsessparet Fazers koncernchef Christoph Vitzthum och bekantar sig med utställningen på besökscentret.

På grund av det kungliga besöket är besökscentret på torsdagen stängt för allmänheten från klockan 14.

Kronprinsessan Victoria besökte Finland senast år 2017.

Mark Levengood berättar för Svenska Yles Lucas Dahlström om den svenska kungafamiljens nära band till Finland. - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterades kl. 14.39 med uppgifter om streamen från Hanaholmen.

Artikeln uppdaterades med bilder från Hanaholmen kl. 16.17.

Artikeln uppdaterades med ett citat av kronprinsessan kl. 17.18.