Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ny serie söker familjer med långtidssjuka barn: ”Vi vill ge hopp till dem som kämpar”

Barn med kortsnaggat hår ligger i en sjukhussäng och sover. Bredvid sig har han två mjukiskaniner.
Bildtext Ofta tänker man på cancer när man tänker på långtidssjuka barn, men det finns många diagnoser som gör barn sjuka en längre tid. Dokumentärserien som görs som ett samarbete mellan Parad Media och föreningen Project liv vill ge hopp till dem som kämpar.
Bild: Privat

Då ett barn insjuknar i en långvarig sjukdom, blir det hela familjens sjukdom. Vardagen fylls av ständiga sjukhusbesök, medicinering, och operationer.

Svenska Yle söker familjer som är beredda att dela sin vardag med långtidssjuka barn. Resultatet blir en dokumentärserie som görs som ett samarbete mellan produktionsbolaget Parad Media och föreningen Project liv som stöder långtidssjuka barn och deras familjer.

– För oss var det helt avgörande att Project liv är med. De är både ett stöd för oss som producerar serien och för familjerna som är med i den, säger Henrik Lindberg, huvudproducent på Parad Media.

– Vi tänker att det är viktigt att belysa olika diagnoser, få en bredd i bilden av långtidssjuka barn, berättar Nina Brännkärr-Friberg på Project liv.

Inte bara cancer

Livet i en familj med ett långtidssjukt barn blir ofta en logistisk och känslomässig bergochdalbana där oro kämpar mot hopp och sorg mot glädje.

– Vi märker ofta att många bara tänker cancer när vi pratar långtidssjuka. Men så är ju inte fallet. Vi jobbar själva med ett brett spektrum av familjer som har barn med såväl fysiska som psykiska sjukdomar och utmaningar, säger Brännkärr-Friberg.

Nina Brännkärr-Friberg har själv levt med ett långtidssjukt barn som under många år vände upp och med på hela familjens tillvaro. Det var hennes egna erfarenheter som gjorde att hon grundade Project liv. Vad hon förväntar sig av serien är glasklart.

– ”To bring back a lost smile” är ju vår slogan och det är ju vad vi alltid önskar med saker vi är involverade i. Vi hoppas att programmet skapar en bättre förståelse för vad det innebär att leva med långtidssjukdom i familjen, men också att den inger hopp för dem som kämpar just nu!

Familjer med långtidssjuka barn efterlyses

Nu söker vi föräldrar som vill filma sin vardag med långtidssjuka barn för en reality-baserad dokumentärserie.

Vill du vara med? Skicka då en kort video från din familjs vardag till adressen casting@parad.fi eller ta kontakt med Daniela Ollus (dani@parad.fi) på Parad eller Nina Brännkärr-Friberg (nina@projectliv.fi) på Project liv för mer info om serien och castingen.

Hur behandlas din information?

Yle kan kontakta personerna vi får in tips på via den kontaktinformation som finns i formuläret på svenska.yle.fi. Datan vi får in är hemlig och delas inte med tredje part. Uppgifterna används enbart i redaktionella processer inom Yle och Yles samarbetspartner Parad Media. Då redaktionen inte längre behöver innehållet förstörs all data och eventuella kopior.