Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobon Shahin Ahmad får nordiskt pris för sitt arbete med unga – alla unga är välkomna i organisationen HangFlow

En ung man med svart hår och keps tittar mot kameran och ler.
Bildtext Shahin Ahmad får ta emot det nordiska pionjärspriset för sitt arbete med att skapa ett tryggt rum för unga i Åbo.

Shahin Ahmad, en av grundarna av föreningen HangFlow i Åbo, belönas för sitt arbete med unga. Han är en av fyra nordbor som får ta emot ett nordiskt pris för att ha skapat ett tryggt rum för unga i Åbo.

Priset delas ut till personer som har jobbat för att minska polarisering och öka tryggheten i sin egen omgivning. Här kan du läsa mer om priset. Prisceremonin äger rum i Köpenhamn på torsdagen, och priset delas ut av undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.

Shahin Ahmad är den enda finländaren som får ta emot priset i år. Han är en av flera grundare av föreningen HangFlow, som ordnar verksamhet för unga mellan 14 och 29 år.

Föreningen grundades under 2020, mitt under coronapandemin, då många unga var ensamma och mådde extra dåligt, och ska fungera som ett tryggt rum där alla är välkomna och möts med respekt. Verksamheten är gratis, och får bland annat finansiering av Åbo stad.

– Det var jag som vann det här priset, men jag ser det som ett pris till hela HangFlow-teamet, både ungdomarna och alla andra som jobbar tillsammans för det här. Vi är väldigt tacksamma, och det är fint att det arbete vi gör för unga syns och märks, säger en märkbart glad Ahmad då Yle Åboland ringer upp honom.

En grupp människor står nära varandra och ler mot kameran. De håller i en stor ballong som föreställer siffran tre.
Bildtext HangFlows styrelse.
Bild: Hang Flow

Han säger att det självklart är motiverande och fint att få erkännelse för sitt arbete, och att någon ser att man faktiskt gör en skillnad. Det förändrar ändå inte hans egen inställning till arbetet.

– Jag ger alltid mitt allt för det här för att jag märker att det gör ungdomarna glada.

Det är inte första gången som HangFlow får beröm. Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland har tidigare utsett föreningen till en Fördomsfri föregångare. Motiveringen var att HangFlow bland annat främjar likabehandling och mångfald och arbetar aktivt för ungas psykiska välmående.

Fokus på att ungdomarna själva får välja

Grundidén med HangFlow är att ungdomarna själva ska få bestämma vad de vill göra och vilken typ av verksamhet som ska ordnas.

HangFlows styrelseordförande och medgrundare Hannaneh Mahmoudian berättar att tanken bakom föreningen var att det saknades den här typen av sammanhang för unga i Åbo.

– I Åboregionen fanns det ingen liknande förening, där unga själva får vara kreativa och bygga upp en förening som är just sådan som de själva vill.

Mahmoudian berättar att föreningens verksamhet framför allt handlar om att träffas, ha roligt, och testa på nya saker. Ibland kan träffarna också vara mer seriösa, då kan det handla om workshoppar som har att göra med våld eller psykisk ohälsa, eller andra ämnen som kan upplevas vara tabu.

– Vi har fått höra att det här känns som en familj, och en trygghet, att här är roligt, och att man får vara sig själv, säger Mahmoudian.

Ett gäng ungdomar tittar bort från kameran.
Bildtext Ungdomar på ett evenemang som föreningen ordnade.
Bild: Hang Flow

Också Shahin Ahmad säger att responsen har varit positiv. Han berättar att fördelen med att ungdomarna själva får bestämma vad de vill göra är att det leder till att intresset för att delta är större.

– Det finns såklart redan ungdomsgårdar i Åbo, men där finns det inte nödvändigtvis den typ av aktiviteter som de unga själva vill hålla på med, det är någon annan som bestämmer vilken typ av program som ordnas. Då de unga får göra vad de vill är de mer intresserade, och de kan också lära sig något på vägen, säger Ahmad.

Som exempel nämner han en lyckad workshop som handlade om hur Dj:ar arbetar. För några år sedan var det några flickor som ville lära sig självförsvar, och då ordnade föreningen en kurs där man fick lära sig det.

Trygga vuxna att prata med

Hannaneh Mahmoudian berättar att föreningens högsta prioritet är att alla som deltar i evenemang och annan verksamhet ska känna sig accepterade precis som de är.

– Våra frivilliga ungdomsarbetare har alla erfarenhet från olika typer av yrken och har kunskap om många olika ämnen, så om det är någon som känner att den vill diskutera en viss oro eller ett problem med oss så finns vi där som stöd, säger Mahmoudian.

Mahmoudian efterlyser fler organisationer som HangFlow - både i Finland och utomlands.

– Det är precis det här vi behöver, att unga själva tar fram den typen sammanhang där de känner sig stöttade och får göra vad de vill, och inte att vuxna gör det de tror att ungdomarna vill ha.

Den som vill delta i HangFlows verksamhet kan till exempel gå in via Instagram och läsa mer.

Diskussion om artikeln