Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trafikstockningar förväntas på Skolgatan i Åbo då rivningen av den gamla underfartsbron inleds

Skolgatans underfartsbro.
Bildtext Skolgatans underfartsbro ska förnyas.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Också Bangårdsgatan lider av trängsel, när arbetet för att förbättra bangården sprider sig till gatuområdet.

Den efterlängtade rivningen av Skolgatans underfartsbro inleds kommande vecka.

Arbetet är en del av förnyandet av järnvägsinfrastrukturen i Åbo. För en vecka sedan inleddes byggnadsarbetena på dubbelspåret mellan Kuppis och Åbo.

Om några veckor kommer arbetet vid Skolgatans tunnel att dra igång på allvar, då rivningen av underfartsbron börjar. Den gamla bron, som redan nått vägs ände, ska rivas. Istället byggs en ny bro.

Rivningen skulle börja redan i juli, men förarbetet tog längre tid än planerat. Som det ser ut nu kommer ett av de tre körfälten på Skolgatan att stängas i mitten av oktober. Förutom att körfältet stängs av kommer fotgängarnas och cyklisternas framfart hindras och ledas om genom området medan rivningsarbetet pågår.

Rivningen tar uppskattningsvis 2–3 månader. Därefter börjar man bygga den nya bron.

Att renovera Skolgatans underfartsbro är en av de mest kritiska delarna av hela järnvägsprojektet, säger Erkki Mäkelä, projektchef vid Trafikledsverket.

Jobbet att förnya Skolgatans underfartsbro utförs i två etapper, varav den första planeras att vara färdig i mars 2024. Den andra fasen förväntas starta i oktober 2024. Den nya bron ska stå klar i juli 2025.

Byggarbeten orsakar trängsel på annat håll i centrum

Förutom Skolgatans underfartsbro orsakar också andra arbeten i samband med järnvägsprojektet trängsel i centrum av Åbo. Exempelvis stör grävarbeten vid Åbo järnvägsstation trafiken på Bangårdsgatan.

Körfält kommer att stängas av, troligen redan kommande vecka. Arbetet förväntas pågå i några veckor framöver.

Åbo järnvägsstation en solig sommarmorgon.
Bildtext Byggandet av dubbelspåret mellan Åbo järnvägsstation och Kuppis stör trafiken i området.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Också byggandet av Nummis nya underfartsbro kommer att påverka trafiken på Helsingforsgatan. I början av sommaren revs den gamla underfartsbron och en ny bro byggs som bäst.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Turun Koulukatu ruuhkautuu huomattavasti ensi kuusta lähtien, kun vanhaa alikulkusiltaa aletaan purkaa”, skriven av Maria Lammassaari. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

Diskussion om artikeln