Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro för ytterhögerns frammarsch i EU-valet – kan bli tufft att driva igenom stora satsningar

Den svenska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani
Bildtext Abir al-Sahlani från Renew Europe varnar för en rejäl högersväng i EU-politiken.
Bild: Bram Verbeke / Yle

EU-politiken präglas redan av det val till Europaparlamentet som hålls i juni nästa år. Om ytterhögern får den valframgång man räknar med, kan det bli svårare att driva igenom många av de stora EU-satsningarna.

STRASBOURG/BRYSSEL Ytterhögerns och nationalistpartiernas frammarsch har lett till att de i över hälften av EU-länderna nu hör till de tre största partierna.

Att man på det nationella planet idag också i allt högre grad samarbetar med högerpopulisterna, färgar av sig på EU-politiken.

Inför valet till ett nytt Europaparlament söks nya allianser, och det är något som den liberala Renew gruppens svenska viceordförande Abir al-Sahlani varnar för.

- När högerextrema partier kommer till makten blir det också förskjutningar av det demokratiska samtalet, av försvaret och garantin för de mänskliga rättigheterna, säger hon och tillägger att även ekonomin tar skada.

Janis Emmanouilidis som är forskningsdirektör vid tankesmedjan European Policy Center i Bryssel beskriver en trend där traditionella partier noggrant följer med ytterhögerns manövrar:

- Vi har redan sett det hända i valkampanjer, där vissa traditionella partier intar mera högerextrema positioner, säger han.

De politiska grupperna i Europaparlamentet

Kritik mot samarbete med ytterhögern

Den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppens ordförande, tyska Manfred Weber hör till de som har fått kritik för att han friar till högerpopulisterna.

Gruppen har i ett kvarts sekel varit Europaparlamentets största grupp, men kan förlora väljare till ytterhögern och det ses som en orsak till varför Weber bland annat har försökt närma sig ECR gruppens ordförande, den italienska premiärministern Giorgia Meloni

I en intervju nyligen förkastar EPP-gruppen ändå anklagelserna om att man försöker bygga en bredare högerkoalition

Janis Emmanouilidis vid European Policy Center säger att även om ytterhögerpartier troligen gör väl ifrån sig i EU-valet nästa sommar, så kommer vissa maktfaktorer att bestå.

- Det kommer fortfarande att finnas en stor koalition i Europaparlamentet mellan liberalerna, socialisterna och de konservativa. Jag tror inte att det är i fara. Men med det sagt tror jag att det kommer att få effekter på den europeiska politiken, bedömer han.

Janis Emmanouilidis vod European Policy Center
Bildtext Janis Emmanouilidis ser trender där traditionella partier tar över en del av ytterhögerns agenda.
Bild: Mette Nordström / Yle

Liberala lovar försvar av mittenpolitiken

Den liberala Renew Europa gruppens motdrag är en deklaration där man lovar att inte samarbeta med ytterhöger- eller yttervänsterkrafter i EU-parlamentet.

Gruppen uppmanar dessutom EPP och socialdemokraterna att följa i samma spår.

- Det är nödvändigt för att kunna föra någon form av vettig, förnuftig politik som inte är extrem åt något av hållen. För att vi tror att våra medborgare och våra väljare är i mitten, säger Abir Al-Sahlani som själv representerar Sveriges Centerparti.

Hon är född i Irak och kom som 15-årig flykting ensam till Sverige, och hon säger att den högerextrema frammarschen skrämmer henne även personligen.

- Jag bär min olikhet på utsidan, och ofta vill ju de här högerpopulistiska partierna ge sig på dem som ser annorlunda ut, och sen ger de sig på kvinnorna, och på hbtqi- personer, säger Al-Sahlani och tillägger att också klimatförnekelsen är livsfarlig för framtiden.