Gräl kring lagen om funktionshinderservice – oppositionens ledamöter lämnade utskottsmöte i protest

Regeringen vill skjuta upp den omtalade lagen om funktionshinderservice. Ledamöter från oppositionen anklagar nu regeringspartierna för fult spel i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Oppositionspartiernas ledamöter beslöt att tillsammans lämna utskottsmötet och sammankalla en presskonferens på onsdagen. Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) beklagade att regeringen nu vill skjuta upp en lag som ur människorättssynvinkel är viktig för Finland.
Lagen om funktionshinderservice skulle ursprungligen träda i kraft i oktober i år men senareläggs nu till januari 2025.
Oppositionen anser att hela utskottsbehandlingen har gått alltför snabbt och att regeringspartierna har drivit igenom ändringar utan att bry sig om eventuella grundlagsproblem. SDP:s Aki Lindén anser att regeringen inte verkar vara ute efter något annat än att spara pengar genom att skjuta upp lagen.
De Grönas Bella Forsgrén skriver på sociala medieplattformen X att hon förväntade sig en starkare vilja hos regeringen när de gäller rättigheterna för barn med en funktionsnedsättning. SDP:s Ilmari Nurminen skriver att regeringen inte verkar intresserad av riksdagens parlamentariska arbetssätt, och att det inte kan fortsätta så här.
Utskottet beslöt på onsdagen att sätta punkt för sin behandling av lagen. Riksdagen väntas rösta om lagförslaget redan på torsdag.
Regeringen tillbakavisar kritiken
Social- och hälsovårdsutskottets viceordförande Mia Laiho (Saml) är förvånad över oppositionens agerande och tillbakavisar kritiken.
– Vi har jobbat enligt normala parlamentariska principer. Det var tråkigt att det gick så här, men regeringspartierna har trots allt majoritet i utskottet, säger Laiho.
Henrik Wickström är SFP:s representant i social- och hälsovårdsutskottet. Också han tycker att oppositionens kritik är obefogad och att inga processer har förbigåtts.
– Vi pratar om ett lagförslag som vi kommit överens om redan i regeringsförhandlingarna, säger Wickström.

Varför ska lagen bli senarelagd?
– Det är för att förtydliga tillämpningsområdet, det vill säga vem som är beviljad och vem är berättigad de här tjänsterna som lagen förutsätter.
– Den största utmaningen kommer från fältet, från välfärdsområdena. Där hoppas en majoritet på att lagen ska skjutas upp, just för att det blivit oklarheter i tillämpningen. Det är det man nu vill fixa och samtidigt kommer regeringen med ett tilläggsprogram för barn och unga med neuropsykiatriska utmaningar.
Vad vill du hälsa till oppositionen?
– Jag hade hoppats att vi kunde ha fört det här till slut i en bättre anda. Vi har som regeringsrepresentant suttit i utskottet under långa behandlingar och vi har beaktat alla önskemål som har med expertutlåtanden att göra. Jag hoppas vi kunde behandla det här på ett mer sansat sätt.
Regeringen stoppade lag
Enligt regeringsprogrammet skulle lagen om funktionshinderservice och specialomsorg samt fyra lagar som har samband med dem ha trätt i kraft i oktober 2023. Orpos regering sköt fram lagen till oktober 2024, men nu föreslår regeringen att lagarna i stället ska träda i kraft den första januari 2025.
Lagen om funktionshinderservice klubbades igenom under den förra regeringsperioden med målsättningen att uppnå likabehandling, delaktighet och deltagande i samhället för personer med funktionsnedsättning. Den har ändå kritiserats för att den ger rum för olika tolkningsmöjligheter.