Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vapenvila utlovas i Nagorno-Karabach

Armenisk kravallpolis med sköldar vaktar demonstranter i Nagorno-Karabach.
Bildtext Armenisk kravallpolis och demonstranter samlades utanför regeringsbyggnaden under en protest mot Azerbajdzjans militära aktioner i Nagorno-Karabach-regionen, i centrala Jerevan i Armenien, den 19 september 2023.
Bild: EPA-EFE

Azerbajdzjan och Armenien uppges ha nått enighet om en vapenvila efter två dagars strider i utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Separatistiska armeniska styrkor i Nagorno-Karabach sägs ha gått med på villkoren för en vapenvila, och är redo att lösa upp sina styrkor och lägga ner sina vapen.

Befälet för den ryska fredsbevarande kontingenten som är stationerad i Nagorno-Karabach har deltagit i medlingen som ledde till en överenskommelse om fullständigt upphörande av fientligheter, säger regionens ledning i ett uttalande på sociala medier.

Enligt planerna ska parterna träffas för samtal på torsdag.

Azerbajdzjan besköt flera orter

Azerbajdzjan inledde på tisdagen en storskalig offensiv mot regionen Nagorno-Karabach som delvis kontrolleras av armeniska separatiststyrkor.

Enligt separatisterna besköt azeriska styrkor flera orter i Nagorno-Karabach. Över 7 000 civila har evakuerats undan striderna.

Minst 200 människor har dött till följd av striderna och 400 skadats, enligt en källa inom separatiststyrkorna.

Azerbajdzjans försvarsministerium motiverade sitt agerande med att det måste vidtas ”lokala antiterroriståtgärder” mot den armeniska militären i Nagorno-Karabach-regionen för att återställa den konstitutionella ordningen i Azerbajdzjan och stävja den armeniska militärens provokationer.

Armenien har anklagat Azerbajdzjan för att planera en etnisk rensning av enklaven.

Nagorno-Karabach hör till Azerbajdzjan men bebos främst av armenier.

Artikeln uppdaterades 20.9 kl. 22.16 med uppgiften om döda och skadade.

Källor: Reuters, AP, AFP