Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringens skattelättnader gynnar dem som förtjänar mest – kolla hur dina inkomster påverkas

Kvinnor mellan klädhyllorna under en rea-försäljning.
Bildtext Både statsbudgeten och löntagaren gynnas av skattesänkningarna, en ”win-win” situation, bedömer Teemu Lehtinen, verkställande direktör vid Skattebetalarnas centralförbund.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Regeringens budgetförslag kommer att sänka skatten på arbete i alla inkomstklasser. Störst är effekten för dem som tjänar 14 000 euro i månaden.

Regeringen har förhandlat klart om sitt budgetförslag som presenterades på tisdagskvällen.

I nästa års budget kommer skatten på arbete att minska i alla inkomstklasser. Det visar uträkningar som gjorts av Skattebetalarnas centralförbund.

Skattelättnaderna riktas främst till dem som tjänar mest. Störst blir effekten för en person som tjänar 14 000 euro i månaden, som betalar 2116 euro mindre i skatt på årsnivå. En person som tjänar 2 400 euro i månaden betalar 200 euro mindre i skatt per år.

Hur mycket mer pengar per år man får efter regeringens skattelättnader.

Den främsta orsaken till skattelättnaderna är att regeringen sänker arbetslöshetsförsäkringspremierna.

Att höginkomsttagarna relativt sett gynnas mest beror i sin tur på att solidaritetsskattens, alltså den högsta nivån på den progressiva skatten, gräns höjs från 85 800 euro till 150 000 euro, vilket betyder att till exempel statsminister Petteri Orpo får en rejäl skattesänkning, vilket han tidigare nekade. Helsingin Sanomat skriver att den förhöjda gränsen ger Orpo 1 300 euro i året.

Den finska medianlönen är 3 024 euro i månaden. Ministrar i Finlands riksdag förtjänar efter vårens löneförhöjning dryga 15 000 euro i bruttolön.

”Kommer inte från budgeten”

Teemu Lehtinen, verkställande direktör vid Skattebetalarnas centralförbund anser att skattesänkningarna kommer att ge köpkraften ett efterlängtat lyft och ge statskassan flera hundra miljoner euro i intäkter.

Han poängterar ändå att effekterna inte är regeringens förtjänst, utan att det handlar om det förbättrade sysselsättningsläget som gett ett överskott i sysselsättningsfonden. Pengarna tas alltså inte från statsbudgeten.

Enligt Lehtonen handlar det om den största skattesänkningen sedan 2017. Han beskriver effekten som ”en ganska rejäl skattesänkning för vanliga löntagare”.

– Köpkraften höjs och det är mycket viktigt eftersom nästa år överlag inte kommer att bli bra för ekonomin. Därför kommer den här skattesänkningen just i rätt tid, säger Lehtinen.

Nyhetspodden: Därför är regeringens färska budget en stor risktagning

15 min