Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Treåringar pratar inte som förr – nu vill Österbottens välfärdsområde börja skriva ut läsrecept

Kvinna och barn.
Bildtext Tanja Snellman med sonen Jon tycker att läsrecept är en bra idé. Familjen läser redan nu men nya tips är välkomna. Här på rådgivningsbesök i Jakobstad.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Barnfamiljer kan framöver få ett läsrecept med sig hem från rådgivningsbesöket. Det är planen i Österbottens välfärdsområde som vill uppmuntra barn och vuxna att läsa tillsammans.

Bakgrunden är en motion av Rebecca Åkers (SDP) och hennes oro för att barn inte längre pratar eller läser som förr.

– Sagoläsandet har försvunnit i och med att man gärna ger en telefon åt barnen i princip från att de kan öppna ögonen. Och så sitter de och ser på all världens barnprogram. Läsandet har försvunnit ganska långt, det är enklare att sätta dem framför telefonen, säger avdelningsskötare Katarina Palo vid barnrådgivningarna i norra området i Österbottens välfärdsområde.

Hälsovårdare Elina Sandkulla vid Jakobstads barnrådgivning säger att inte heller ljudböcker är det samma som att någon läser med barnet.

– Det berikar om man läser för barn och har något fysiskt att visa. Och som förälder är du kanske mer aktivt med och det blir ett samspel.

Då kan man också stanna mitt på en sida och prata om det man ser, påpekar Palo.

Kvinna i kontor.
Bildtext Katarina Palo säger att bokkassarna som famlijer får finns på till exempel svenska, finska, arabiska, ryska och vietnamesiska.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

På rådgivningarna i Jakobstadsregionen är tanken på läsrecept inte alls obekant, enligt personalen. I långa tider har man tagit upp allt från kost till utevistelse men också högläsning och språkutveckling och att ta tid tillsammans med barnen.

Det handlar om att ta upp alla möjliga saker på ett naturligt sätt med familjer som är olika både i fråga om bakgrund, kultur och språk, påpekar Sandkulla och Palo.

– Vi lägger inte press på, så klart att vi inte säger åt dem när de är trötta och ska få vardagen att fungera. Vi väljer hur vi uttrycker oss och ser att de har fullt upp.

Om en mamma är stressad så kanske någon annan kan ta på sig läsningen, påpekar Palo. Det kan finnas ett äldre syskon eller en farmor som till exempel kan ta sig tid att läsa med barnen.

– Det behöver inte vara att du som har många barn hemma måste läsa sagor för alla olika åldrar. Men att böcker finns med i vardagen.

Kvinna med två barn.
Bildtext Emma Öst skulle gärna läsa lite mer med barnen Lilja och Lie, men ännu har bokintresset inte riktigt tagit fart hos de små. Godnattsagor hör i alla fall till kvällarna.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Ligger i tiden

Välfärdsområdesstyrelsen har gett tummen upp för läsrecept och förslaget till fullmäktige är att området tillsammans med biblioteken funderar ut ett sätt att samarbeta kring recepten.

Pia-Maria Sjöström är sektorchef för familjer, barn och unga inom Österbottens välfärdsområde.

Hon tycker att tanken på läsrecept sitter bra i dag, på samma sätt som motionsrecept också ligger i tiden. Det handlar om att se människan som en helhet och ta till sunda förnuftet säger hon.

– Barnens språkutveckling påverkas av att man läser mindre och vi har många olika familjer med olika bakgrund och för vissa är läsning mer naturligt än för andra. Jag ser att det här kan vara en riktigt bra tanke.

Kvinna i randig tröja sitter på en röd soffa.
Bildtext Malin Kojola gillar själv att läsa, och hon lånar ofta tiotals böcker i taget att läsa med sin fyraåriga dotter.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Rådgivningarna har alltså också tidigare stött läsande på olika sätt, delat ut bokkassar och samarbetat med evenemang på biblioteken. Men nu handlar det om att plocka upp de bästa erfarenheterna och se till att det blir mer organiserat och erbjudas till alla.

– Man ska se det som ett tips på hur man hemma kan stödja sitt barn i språkutvecklingen. Man ska inte känna sig träffad, att man inte har pratat eller läst tillräckligt med barnen.

Kvinna som håller i böcker.
Bildtext På rådgivningsbesöken talar man igenom många olika saker. En av dem är läsning. Elina Sandkulla visar några böcker hon har i sitt mottagningsrum.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Motionsrecepten kom för 20 år sen

Sjöström ser paralleller till annat man går igenom på rådgivningsbesöken.

– På samma sätt som vi går igenom vad som är sunda levnadsvanor. Det här är en sak till i den helheten.

Det är drygt 20 år sedan läkare och hälsovårdare i Finland började ordinera motionsrecept i stället för eller som komplement till läkemedel. Enligt Sjöström är läsrecept och motionsrecept ett sätt att ta till sunt förnuft.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Det hjälper knappast alla men på befolkningsnivå hoppas vi det ska ha en effekt. Att barnen som har problem med kommunikation blir färre, påpekar Pia-Maria Sjöström.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

– Jag tycker det är en del av att man ser människan som en helhet och det som får en att må bra på ett sätt har ofta också andra positiva hälsoeffekter. Det mesta i att förebygga sjukdomar och illamående görs utanför social och hälsovården.

I nästan alla kommuner i Finland ordineras i dag någon form av motionsrådgivning eller fysisk aktivitet på recept, berättar forskare Minna Aittasalo på UKK-institutet.

– Idén kom för cirka 20 år sen från Australien och Nya Zeeland, säger Aittasalo.

Sunda förnuftet till heders

I dag finns rätt omfattande studier som visar att det ofta fungerar bra, åtminstone på kort sikt, att ordinera motion. Patienter som ordineras fysisk aktivitet kan till exempel vara sådana som lider av högt blodtryck, typ 2 diabetes eller depression.

– Man har konstaterat att mest nytta är motionsrecept för kunder som redan har någon hälsorisk och förstår behovet av att öka motionen. Alltså inte bara att de rör sig för lite utan att de tydligt ser hur motionen är till nytta, säger Aittasalo.

Vad säger det om vår tid att man ordinerar läsrecept och motionsrecept?

– Man kan säkert se på det på lite olika sätt. Men jag vill se det som att man tar det sunda förnuftet till heders. Att det inte behöver vara så svårt, säger Pia-Maria Sjöström.

Målet med sådana här förebyggande åtgärder är enligt Sjöström att problemen aldrig ens ska uppstå.

– Det kanske inte hjälper alla men på befolkningsnivå hoppas vi det ska ha en effekt. Att barnen som har problem med kommunikation eller försenad språkutveckling blir färre.

Föräldrar i Jakobstadsregionen om läsrecept

4:41