Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olga Ahtinens karriär går spikrakt uppåt – blickar mot premiären i Nations League: ”Vet en hel del om Slovakien”

Olga Ahtinen.
Bildtext På fredag spelar Finland mot Slovakien i Nations League.
Bild: All Over Press/Juha Tamminen

I somras skrev Olga Ahtinen kontrakt med Tottenham i den engelska högstaligan. I klubben har Ahtinen fått ett stort ansvar och blivit utnämnd till vice kapten redan före säsongens början.

Fotbollskarriären har fört Finlands landslagsmittfältare Olga Ahtinen från Karleby och GBK till norra London, där hon nu spelar för Tottenham Hotspur i den engelska högstaligan Super League.

Före flytten till Tottenham spelade Ahtinen i Linköping i Damallsvenskan. Där fungerade hon som lagkapten, och den senaste säsongen kröntes med ett brons för Linköping FC.

Ahtinen har under försäsongen flera matcher bakom sig i Tottenhams tröja och tycker att övergången har fungerat bra, det hjälper också att en finländare spelar i laget.

– Eveliina Summanen har naturligtvis varit till stor hjälp för mig, och genom henne har jag haft lättare att komma in i laget. Det hjälper att kunna språket och kunna prata med alla redan från början, säger Ahtinen.

Blev snabbt del av kaptenstrion

Med mindre än två veckor kvar till säsongstarten i Super League har Ahtinen även blivit tilldelad titeln som vice kapten. De övriga kaptenerna är Bethany England och Molly Bartrip.

– Jag är säker på att valet speglar det faktum att jag är ganska strikt och kräver mycket både av mig själv och av andra runt omkring mig. Förhoppningsvis kan jag hjälpa laget att göra bra resultat, analyserar Ahtinen.

Hon menar också att hon kanske inte riktigt ännu har förstått hur stort det är att bli utnämnd till kapten i England. Men inflikar att det förstås är en stor ära.

Förra säsongen slutade Tottenham på nionde plats i ligan.

Lagkaptenerna i Tottenham.
Bildtext Kaptenerna i Tottenham inför säsongen.
Bild: Alex Morton/Tottenham Hotspur FC/Shutterstock/All Over Press

Nations League-möte på fredag

För damerna inleds den första upplagan av Nations League den här veckan. Finland spelar i B-divisionen och ställs mot Slovakien i den första matchen på fredag.

Ett motstånd som Finland mött två gånger tidigare i år – och båda matcherna slutade i finlänska segrar.

– Vi vet en hel del om Slovakien, eftersom vi redan har mött dem två gånger i år. De vet också mycket om oss, så det kommer att bli en intressant match, säger Ahtinen.

Nations League-matchen mellan Finland och Slovakien spelas i Åbo. Matchen kommer att sändas på i TV2 och på Arenan.

Källa: Bollförbundet

Diskussion om artikeln