Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lång kontraktsförlängning för Oscar Piastri – så här ser förarpusslet ut i F1 inför nästa säsong

Uppdaterad 20.09.2023 14:17.
Oscar Piastri.
Bildtext Oscar Piastri stannar i McLaren över säsongen 2026.
Bild: EPA-EFE

McLaren har spikat sin föraruppsättning för många år framöver. Oscar Piastri har gjort klart med en förlängning över säsongen 2026.

Kontraktsnyheterna i formel 1 har duggat tätt den senaste tiden och nu har även McLaren framtiden utstakad. Stallet fortsätter med en bekant förarduo under de kommande åren.

Lando Norris skrev ifjol på en kontraktsförlängning med McLaren, och nu har man även nått ett nytt avtal med Oscar Piastri. Piastri kommer att stanna i stallet över säsongen 2026.

– Jag är stolt över att få förlänga kontraktet. Stabilitet är en stor fördel i det här skedet av min karriär och att ha det i ett prestigefyllt stall som McLaren ger mig möjlighet att jobba vidare, säger Piastri på stallets webbplats.

Den 22-årige australiensaren gör sin första säsong i formel 1 och har en fjärdeplats som bäst i år. På 15 tävlingar har han kört ihop 42 poäng och ligger på elfte plats i mästerskapet.

– Oscar är en stor tillgång för McLaren och imponerar ständigt med sina insatser, arbetsmoral och attityd. Det här var ett lätt beslut att fatta, säger stallchefen Andrea Stella.

Tre platser lediga till nästa säsong

Piastris kontrakt gör att det nu endast finns tre lediga förarplatser för nästa säsong. Alpha Tauri har ännu inte tagit något beslut om vilka förare man ska ha nästa år, och en plats är fortfarande ledig i Williams.

Platserna i Alpha Tauri beror till stor del på Red Bull. Daniel Ricciardo, som ersatte sparkade Nyck de Vries, lär ha goda chanser att få en plats medan Yuki Tsunodas framtid hänger på årets resultat.

Liam Lawson som har ersatt skadade Ricciardo i de senaste loppen har gjort några fina insatser och tog poäng i Singapore.

Alexander Albon har ett kontrakt med Williams för nästa år medan Logan Sargeants avtal löper ut efter den här säsongen.

Kontraktsläget i formel 1:

Red Bull
Max Verstappen 2028
Sergio Perez 2024

Ferrari
Charles Leclerc 2024
Carlos Sainz 2024

Mercedes
Lewis Hamilton 2025
George Russell 2025

Alpine
Esteban Ocon 2024
Pierre Gasly 2024

McLaren
Lando Norris 2025
Oscar Piastri 2026

Alfa Romeo
Valtteri Bottas 2025
Guanyu Zhou 2024

Aston Martin
Fernando Alonso 2024
Lance Stroll kontrakt som gäller tillsvidare

Haas
Kevin Magnussen 2024
Nico Hülkenberg 2024

Alpha Tauri
Inga förare klara

Williams
Alexander Albon 2024

Diskussion om artikeln