Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo ber om hjälp av andra städer för att få vandalism vid toaletter under kontroll – kostnader för upp till 50 000 euro i år

De offentliga toaletterna i Kuppis har vandaliserats.
Bildtext De offentliga toaletterna i Kuppis har vandaliserats upprepade gånger.
Bild: Lina Frisk / Yle

I Åbo finns sex offentliga toaletter som staden sköter om. Under det här året har vandalism orsakat staden skador för 330 000 euro, och av den summan har 50 000 handlat om skadegörelse av de offentliga toaletterna.

De offentliga toaletterna i Kuppis har varit särskilt utsatta. Därför har man valt att stänga toaletterna i några veckor framöver.

– Det är frustrerande att rengöra toaletterna hela tiden, säger Kirsi Kuisma som jobbar vid enheten för underhåll av stadsmiljön vid Åbo stad.

De offentliga toaletterna i Kuppis har bland annat täckts av graffiti och man har rivit loss och stulit saker från toaletten. Orsaken till att just Kuppis offentliga toalett har varit speciellt utsatt för vandalism kan bero på att den är mer avsides än de andra toaletterna, misstänker Kuisma.

Kirsi Kuisma står framför de offentliga toaletterna i Kuppis.
Bildtext Kirsi Kuisma tycker det är frustrerande att toaletterna har vandaliserats upprepade gånger.
Bild: Lina Frisk / Yle

– Familjer och barn rör sig mer vid äventyrsparken i Kuppis och det är inte så många som rör sig just i det här hörnet av Kuppisparken.

På de nedklottrade dörrarna till toalettbåsen finns nu lappar som meddelar att toaletterna är ur bruk och kommer vara det fram till oktober.

Dyrt för staden att hantera vandalismen

Underhållet för de offentliga toaletterna kostar staden ungefär 100 000 euro om året. Förutom den kostnaden tillkommer kostnaderna för vandalismen. Att tvätta bort graffiti kostar 2 000 euro och en extra städning kostar 300 euro. Under det här året har vandalismen vid toaletterna kostat staden 50 000 euro.

Vem är det som står bakom vandalismen?

– Det skulle vi också vilja veta. Vi vet inte vem det är och det är svårt att övervaka. Vi har övervägt att installera övervakningskameror men de är väldigt dyra.

Vandaliserade toaletter i Kuppis.
Bildtext Dörren till toaletterna är låsta några veckor framöver.
Bild: Lina Frisk / Yle

Något enkelt knep för att få slut på vandalismen finns inte. Men enligt Kuisma har staden fört en dialog med andra städer som har liknande problem med sina offentliga toaletter.

– Vi har pratat med både Helsingfors och Tammerfors och de har bland annat behandlat ytorna i toaletterna med olika kemikalier. Det har fungerat bra och det är något vi också funderat på att använda i Åbo.

Offentliga toaletter har varit efterfrågade i Åbo och många var väldigt nöjda då staden satsade på nya toaletter för invånarna.

– Det är viktigt att staden kan erbjuda offentliga toaletter. Det är miljövänligt och en bra service för både turister och stadens invånare.

De offentliga toaletterna i Kuppis har vandaliserats.
Bild: Lina Frisk / Yle

Diskussion om artikeln