Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Personbilen gjorde förbjuden vänstersväng rakt in i Spårjokern – olyckan påverkar inte snabbspårvagnens säkerhet: ”Sådant händer i trafiken varje dag”

Uppdaterad 20.09.2023 15:50.
En bil som gått sönder i trafikolycka.
Bildtext Personbilen ser ut så här efter olyckan, men föraren klarade sig.
Bild: Mark B. Odom / Yle News

Onsdagens olycka i Sockenbacka var inte snabbspårvagnens fel. En personbil svängde till vänster där det inte var tillåtet. Bilen gick sönder, men föraren klarade sig.

En personbil svängde till vänster och körde in i snabbspårvagnen i Sockenbacka i Helsingfors på onsdagsförmiddagen (20.9.).

Olyckan påverkade trafiken, men personskador uppstod inte.

Det var inte spårvagnsföraren som orsakade olyckan.

– Sådana här olyckor sker nästa dagligen i Helsingfors. Bilisten vände till vänster i en korsning där det är förbjudet att vända till vänster. Han bröt alltså mot trafikreglerna, säger Stadstrafik Ab:s enhetschef Artturi Lähdetie.

En spårvagn och räddningspersonal.
Bildtext Här på Sockenbackavägen skedde olyckan på onsdagsförmiddagen.
Bild: Youssef Svennas / Yle

Spårvagnen skadades inte i krocken på Sockenbackavägen nära Vichtisvägens rondell. Däremot blev personbilen ordentligt tilltufsad.

Spårjokern ska ta passagerare ombord om en knapp månad. Vagnar har frekvent testkörts längs den nya snabbspårvägen mellan Östra centrum och Kägeludden.

Andra olyckan inom en kort tid

Det här var den andra olyckan för Spårjokern inom en kort tid. För en dryg vecka sedan inträffade en urspårning under ett övningspass i Vik i Helsingfors.

Artturi Lähdetie säger att olyckan inte påverkar hur Spårjokeralliansen ser på Spårjokerns säkerhet. Inte heller påverkas invigningstidtabellen av det här, utan Spårjokern kommer att börja köra som planerat den 21 oktober.

– Vi är inte oroade. Det var ingen säkerhetsfråga, utan sådant som händer i trafiken varje dag. Det var inga personskador och sådana är ovanliga för spårvagnsolyckor i Helsingfors, säger Lähdetie.

En man står framför spårvägsskenor i solsken.
Bildtext Artturi Lähdetie från Stadstrafik Ab har fått kommentera två spårvagnsolyckor i september. Här kollade han på vad som skedde i Vik den 11 september.
Bild: Youssef Svennas / Yle

Diskussion om artikeln