Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skonaren Vega byggdes för Sovjet – nu skjuts restaureringen igen upp på grund av pengabrist

En hall på en stenkaj, med två fasader i glas och en terass på pålar över vattnet. Visualisering av hallen som planeras för skonaren Vega.
Bildtext Bilden visar hur ett museum kring skeppet kunde se ut.
Bild: Vegastiftelsen

Då skeppet kom till Jakobstad var drömmen att det skulle segla igen. Senare blev det en förhoppning om att det skulle ställas ut i ett museum. Nu skjuts den planen upp till 2030.

Skonaren Vega byggdes 1952 som en del av det krigsskadestånd Finland betalade till Sovjet. Totalt 90 motsvarande skepp fördes till Sovjet, i dag finns förutom Vega ett annat kvar i Litauen.

Vega flyttades till Jakobstad 1997 från Tallinn. Förhoppningen var då att fartyget skulle renoveras så att det igen skulle gå att segla. Men skicket visade sig vara oväntat dåligt och 2019 var tanken att enbart aktern skulle renoveras och att det omkring skonaren skulle byggas ett museum för fartygsbygge och sjöfart.

Före coronapandemin uppskattades priset till 1,6 miljoner euro. Med stigande priser är uppskattning nu två miljoner.

Frivilliga driver projektet

Restaureringen och hallprojektet går långsamt eftersom det drivs av en stiftelse. Den är i sin tur beroende av frivilliga och stöd från till exempel olika fonder för renoveringen.

– Alla vet att det är svårt att hitta finansiering. Först måste man hitta någon som delar ut medel och sedan ansöka, säger ordförande Maria Lunabba vid Vegastiftelsen.

Ifjol fick Vega-stiftelsen 300 000 euro i julklappspengar från riksdagen för att restaurera skonaren. Stiftelsen har också nyligen fått 36 000 euro från Otto A Malms fond. Den summan är bunden till att föreningen söker Leader-pengar för projektet. Då kunde man starta ett tvåårigt projekt, är tanken.

Skonaren Vega.
Bildtext Att helt renovera skeppet skulle kosta alltför mycket. Bara att renovera en tredjedel och bygga ett museum kring fartyget väntas kosta två miljoner euro.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Berättar om krig, fred och lidande

Stiftelsen hoppades först att skonaren skulle segla igen. Men det skulle bli alltför dyrt. Men när skeppet väl står i museihallen kommer det enligt Lunabba att berätta tre historier.

Fören skulle visa hur skeppet har renoverats. Där ser man nya träbågar. Midskeppet ska visa i hur dåligt skick skeppet var medan aktern enligt planerna ska renoveras helt och visa hur skeppet såg ut 1952.

Vega står just nu i Gamla Hamn i Jakobstad. Tanken är att det framtida museet ska planeras för 350 personer och att det ska finnas utrymmen för seminarier och fester.

Hallen kan enligt Lunabba gott bli klar före skeppet.

– Man kan restaurera båten framför publik. Det är mycket intressantare att se en snickare arbeta än att bara se en båt.

Vega seglade på Östersjön fram till 1979. För Lunabba är skeppet en viktig symbol.

– Jag är stolt över att Finland på en så kort tid, sju år, lyckades bygga 91 sådana här fartyg. Finland var enda landet som helt betalade sin krigsskadeersättning. Vega är en symbol för krig, fred och lidande, säger Lunabba.

Skonaren Vega.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Texten är skriven utgående från Yle Kokkolas artikel av Heini Holopainen. Översättning av Ida-Maria Björkqvist.

Diskussion om artikeln